Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Putinci - selo u kom nada umire poslednja

Turistička organizacija opštine Ruma, sa čijeg sajta je tekst pod nazivom "Putinci, selo napretka" prenela i zvanična prezentacija opštine Ruma, očigledno u nedostatku ideja kako da Rumu postavi na mapu turističke ponude Srbije, počela je sa serijom retardiranih tekstova koji bi verovatno, po zamisli skoro 20 zaposlenih u ovoj opštinskoj organizaciji, trebalo da privuku turiste u sela rumske opštine. Autor ili grupa njih se, iz razumljivih razloga, nisu potpisali.

Putinci - selo u kom nada umire zadnja

Prvi je već pomenuti tekst o Putincima, koji prenosimo u originalu, ali sa našim međunaslovima.

Napredni naprednjaci dižu "Mali Pariz" na noge košenjem trave i ukrasnim biljkama

Prolazeći kroz selo Putinci, ugodno smešteno na tačno jednakim razdaljinama od prijateljske Stare Pazove, Inđije i Rume, ne bismo mogli, a da ne primetimo očigledan napredak u odnosu na stanje od pre par godina. Savet Mesne zajednice Putinci koji u sadašnjem sastavu postoji skoro dve godine zajedničkim naporima, voljom i idejama koje grle bolje sutra, uspešno odoleva iskušenjima koja bi mogla da unazade stanje u ovom selu opštine Ruma. I dok obilazimo mesto koje sija kao nijedno selo u okolini i koje iz tog razloga od milošte zovu „Mali Pariz“, sa zadovoljstvom primećujemo pokošene travnjake, mlade zasade ukrasnih biljaka, novo igralište, ali i ovo na samom centru, dobijeno u nasledstvo i blistavo obojeno u novo, sveže ruho.

Vrtić još nemamo, a kad ćemo ga dobiti ne znamo

Ovo je, međutim, tek delić onoga što se radi u Putincima. Koliko god da se bori za pokolenja i svim snagama stremi da ovo selo dobije vrtić za mlađe uzrasne grupe, a nadaju mu se meštani već sledeće godine, isto toliko Savet brine i o starijim sugrađanima. Hvale se kako sada konačno mogu da uhvate predah odmarajući na klupama zgodno postavljenim na autobuska stajališta dok čekaju prevoz.

Jedan kompjuter menja sve

Uglavnom ih godine nateraju da se upute ka Domu zdravlja u gradu, ali se i na ovu zdravstvenu stanicu u selu mislilo, pa je nedavno Savet Mesne zajednice donirao nov kompjuter koji će unaprediti rad ove medicinske ustanove.

Putinci - selo u kom nada umire zadnja

Nada uvek zadnja umire u Putincima

Ako vas put nanese ka delu sela gde je priroda sakrila malo ostrvo okruženo vodom iz kanala koji protiče kroz selo, neka vas ne iznenadi ovo mesto gde bi svaki posetilac mogao da uživa u šumarku, na klupama ili u obilasku lovačkog doma i volijera. Za ovu putinačku oazu Savet ima posebne nade i radi na tome da to jednom postane stecište turista i uređeno izletište koje će osim dosadašnjih sadržaja (lovački dom i fudbalski teren) dobiti i neke nove i služiti za ponos selu. Sa ovog mesta pruža se i možda najlepši pogled na Putince, naročito u smiraj dana kada se iznad kuća i zelenila u koje su ušuškane uzdižu dve prelepe crkve: pravoslavna i stara nemačka crkva.

Gotika, crkva, heroji Drugog svetskog rata i hrabri vojnici iz rata devedesetih

Ova druga je jedna od najvelelepnijih gotskih građevina ovih prostora, a mnogim prolaznicima kroz Putince pogled zastane baš na njoj. Putinčani žele da je sačuvaju od vremena bar kao muzej ili ustanovu kulturne namene i vrlo su aktivni u tom nastojanju. U ovom osvrtu na kulturne znamenitosti sela ne smemo zaboraviti manifestaciju „Svetkovanje“ koja se održava povodom seoske slave Sabora Svetog Arhangela Gavrila i svake godine okuplja sve veći broj posetilaca negujući običaje i prenoseći takve vrednosti na mlađe generacije. U prilog ovoj tvrdnji, ove godine Putinci su obeležili i jubilej oslobođenja sela u Drugom svetskom ratu. Tom prilikom uz spomenik na kome su imena junaka oslobodilaca spašena od zaborava dodata su i imena hrabrih vojnika iz poslednjeg rata koji je razdvojio SFRJ.

Život moj je samo most preko kojeg treba proć'

Ovi radovi jesu primetni iako nisu možda najbitniji, ali građanima ovog mesta dve stvari su od posebnog značaja. Prva je bezbedan prelazak preko saniranog i ogradom obezbeđenog mosta, naročito za one najmlađe. S druge strane, konačno je definisan i rešen problem prostora na seoskom groblju i podignuta kapela.

Sad znam da uvek mogu bolje, sad znam da uvek želim više

Ipak, meštani se nadaju još boljem radu Saveta Mesne zajednice Putinci. Potrebna su im radna mesta i bolji ekonomski položaj. Posle svega navedenog nema sumnje da će i to doći na red.

Čitajte sutra: Legende o Stejanovcima


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?