Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Zloupotreba nesreće izbeglica u Rumi zarad političkih poena

Kao i na svim nivoima vlasti ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, trgovina tuđom nesrećom uzela je maha pre dve decenije i od tada ne jenjava.

Zloupotreba nesreće izbeglica u Rumi zarad političkih poena

Foto: Telegraph.co.uk


Poslednji potez opštinske vlasti u Rumi da se reši stambeno pitanje SVIH izbeglica na teritoriji opštine Ruma ide u prilog ovoj tezi.

Kako se već svakodnevno, danima unazad, najavljuje iz Gradske kuće, a koju je posetila i delegacija udruženja izbeglica u Rumi Koordinacija „Krajina - Ruma“ pre desetak dana, vlast u Rumi na čelu sa Srpskom naprednom strankom ne radi ništa mnogo drugačije od onog što je radila i prethodna.

Ipak, naprednjaci nošeni popularnošću predsednika svoje stranke Aleksandra Vučića obećali su, a svoje obećanje overili i odlukom na poslednjoj sednici rumskom parlamenta, trajno stambeno zbrinjavanje svih izbeglica sa prebivalištem, odnosno boravištem na teritoriji opštine Ruma.

Vlast u Rumi već je najavila da će za rešavanje ovog ne tako malo pitanja biti obezbeđeno zemljište čiji je korisnik opština Ruma koje će u potpunosti biti infrastrukturno opremljeno. Da se ovde predizborno obećanje ne završava, govore i brojke stambenih jedinica, montažnih kuća, građevinskog materijala i seoskih kuća koje Opština Ruma, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, namerava da obezbedi.

Dakle, potrebno je obezbediti:

- 71 stambenu jedinicu (socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima)
- 62 seoske kuće sa okućnicom
- 150 paketa građevinskog materijala za započete, a nedovršene objekte, kao i adaptaciju starih objekata i
- 104 montažne kuće

Ovako napisano, sve se čini kao sitna stavka. Ali, da li je to tako i koliko je potrebno sredstava i odakle će se ona dati, pitanje je koje nije nimalo naivno.

Za rešavanje problema izbeglica u svetu je potrebno prosečno deset godina, dok se na teritoriji bivše SFRJ ovaj problem odugovlači i samim tim stvara tle za mahinacije i ovakve predizborne igrarije koje, zaista, nisu nikom potrebne.

Ruma je mala sredina i za svo to vreme koliko su izbeglice u Rumi, svako od nas već ima prijatelja među njima i obrnuto, a rađa im se već i druga generacija dece ovde. Samim tim što smo mala sredina, na prethodne konkurse opštine za pomoć izbeglicama kuće su dobijali i oni koji su već odavno skućeni i to nije nikakva tajna. Tačnije, u pitanju je javna tajna, svi je znamo, ali ne smemo javno da pričamo o tome.

O zapošljavanju članova izbegličkih porodica koji već imaju posao, kuće, automobile umesto onih kojima je posao itekako potreban ne treba trošiti ni reči. Sa druge strane, povratak na svoja vekovna ognjišta niko i ne spominje. Naterani su, opljačkani i nehumano raseljeni iz Hrvatske koja na tom planu skoro pa da i ne radi ništa. Sa Bosnom i Hercegovinom je druga priča. Tamo se međunarodna zajednica umešala u vraćanje privatne imovine, a trenutno se radi na rešavanju ušteđevine i rekonstrukcije oštećenih stambenih objekata.

Svakako, najveći šamar koji je nova vlast udarila stanovnicima Rume je i opravdanje koje su i zvanično objavili, a to je da će se zbrinjavanjem svih izbeglih lica u Rumi "poboljšati demografska slika opštine Ruma jer je prema poslednjem popisu 5.500 stanovnika manje nego pre deset godina".

Kako?

Da se razumemo, protiv izbeglica niko ovde niti bilo gde drugde nema ništa niti bi ovaj tekst trebalo da daje povoda za anonimnu svađu jednih i drugih u komentarima, ali starosedeoce, da ih tako nazovemo, sve vlasti do sada prave ludim jer se upravo one izbeglice koje već imaju posao ili kuću zapošljavaju, obezbeđuju im se placevi, građevinski materijal i kuće, dok oni kojima je to STVARNO potrebno i dalje žive u kolektivnim centrima i na marginama društva, svakodnevno čekajući svoju veknu hleba u narodnoj kuhinji ili litru ulja u paketu.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?