Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Imaju li naprednjaci u Rumi čime da se pohvale nakon izbora?

Prošli su i parlamentarni izbori, strasti su se stišale, a Vučić je dobio ono što je želeo. Pošto je ovaj portal više lokalnog karaktera, tim pre bi se trebalo pozabaviti brojkama kojima se naprednjaci u Rumi hvale.

Imaju li naprednjaci u Rumi čime da pohvale nakon izbora?

Dva dobra druga: Slađan Mančić i Aleksandar dr Martinović


Svima je jasno da su naprednjaci u Rumi glasove dobili na Vučićevo ime, i to je neosporna činjenica, to će dokazati i jednostavna računica u ovom tekstu.

Pozabavimo se malo brojkama.

Na izborima održanim u nedelju, u Rumi je izašao 25.421 člasač. Na parlamentarnim izborima 2012. godine glasalo je 27.469 birača.

Naprednjaci su u nedelju osvojili 14.638, dok su 2012. osvojili 6.710 glasova. Radikali, iz kojih su iznikli naprednjaci, ove godine su u Rumi dobili 668 glasova, dok je pre dve godine taj broj bio veći za 2000 glasova, tačnije 2.539 glasova.

Sa druge strane, 2012. godine tada pod jednom strankom Demokratska stranka osvojila je 6.714 glasova, dok su pre tri dana oba tabora u Rumi zajedno osvojila 2.987 glasova, skoro 4.000 glasova manje!

Sa druge strane, Dačić je 2012. godine u Rumi osvojio 3.428 glasova dok je u nedelju osvojio 2.410.

I na kraju, DSS koji je 2012. godine nastupao samostalno tada je osvojio 1.842 glasa, dok je prelaskom direktorice Doma zdravlja Ruma dr Snežane Bojanić Stojić i celog odbora DSS u rumske naprednjake, ovaj broj u nedelju dostigao samo 673 glasa.

Kada se saberu cifre samo četiri stranke (SNS, SRS, DSS i SPS) iz 2012. godine, dobija se cifra od 14.519 glasova, što je samo stotinak glasova manje od ukupnog broja glasova koje su naprednjaci osvojili u nedelju.

Kada se na cifru od tadašnjih 6.710 glasova dodaju glasovi radikala (oko 2.000), socijalista (1.000), DSS-a (1.200), Dveri (400) i par hiljada razočaranih demokrata i onih koji su zaposleni u javnih preduzećima i opštinskoj upravi i članova njihovih porodica, dobija se upravo cifra od blizu 14.638 glasova koliko su naprednjaci osvojili.

Matematika je jasna, na glasanje je izašlo disciplinovano radikalsko glasačko telo i zaokružilo svoje stare saborce. Čak ni "Kursadžije" nisu mogle da privuku toliki broj simpatizera u Rumi i napune malu salu Kulturnog centra u Rumi iako je za predstavu rezervisana Velika dvorana KC-a.

Dakle, sva pompa u Rumi je beznačajna jer se na izbore nije izašlo imenom i prezimenom, već samo sa jednim imenom, Aleksandar Vučić. A da li će Ruma na narednim lokalnim izborima glasati za Aleksandra Martinovića, Slađana Mančića, Dragana Panića, Stevana Kovačevića, Dušana Ljubišića, Željka Došena, Snežanu Bojanić Stojić i ostatak ekipe iz Železničke ulice u Rumi, vreme će pokazati.

Možda za Rumu i ima nade?


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?