Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Politički cirkus na železničkoj stanici u Rumi

Sreda, 7. maj, nešto pre deset časova ujutro. Železnička stanica u Rumi zrači plavom bojom. Pomislih, "Sad sam jeb'o ježa, panduri opkolili štajgu, stiže Vučić vozom, a ja sumnjivije ne mogu izgledati".

Politički cirkus na železničkoj stanici u Rumi
U stilu generala: Dragoljub se pozdravlja sa svojim radnicima

Približim se plavoj masi i imam šta da vidim: nekoliko desetina železničara u full dress kodu, muškarci obrijani, žene sveže ofarbane i počešljane. E, to se retko viđa po srpskim vozovima i železničkim stanicama.

Malo dalje od njih funkcioneri rumske opštine i njihova stranačka pešadija. Svi su tu: Martinović, Panić, Mančić, Došen, sekretarica, pospani Nikolić, direktor hale Dobrica, direktorica Bojanić Stojić, Ljilja Đurić i ostale crème de la crème face rumske političke scene. Želudac se u tim momentima dosta namučio da u sebi zadrži Šegijev burek.

Sunce upeklo kao da je avgust, železničari i železničarke kuvaju u onoj uniformu, gledam ih, prosto mi ih žao.

Politički cirkus na železničkoj stanici u Rumi
Još nam samo šinjeli fale | Železničari i Željko Došen sa naočarima

Evo i njega.

Dragoljub Simonović, veseli direktor jednog od najvećih gubitaša srpske privrede. Ispred njega izlete neki jaran, očita mu neki izveštaj u stavu mirno, nije se najbolje čulo šta, te se izljubiše, izgrliše kao najrođeniji i sjatiše svi do onih jadnika u plavom.

"Ček da se javim mojim ljudima!", viknu Simonović kao onomad Stepa Stepanović u odlučujućoj bici na Ceru. Železničari se postrojiše, ispružiše ruku svom generalu i sa kiselim osmehom prozboriše sa njim po koju. Pažljivo oko moglo je da primeti da su neki odmah nakon rukovanja dlan obrisali o pantalone.

Zatim se čopor funkcionera krvožednim očima uputio ka zlim ruskim mašinama.

Sve puca od doskočica i viceva, a poneki stručnjak ubaci i neki ozbiljniji podatak o ovoj ruskoj teškoj mašineriji.

Kako i dolikuje, svi se zaustaviše ispred najveće mašine gde je vođi cirkusa u nekoliko rečenica zarad TV propagande izdeklamovano šta sve može i šta će sve da se uradi na famoznom Koridoru 10 u naredne dve godine.

Okrećem se, tražim pogledom i njuhom bradate osobe u crnom koje vitlaju kandilom. Nema ih. Niti u političkom čoporu niti blizu mašina. Ne mogu čudom da se načudim! Kako će ove mašine raditi ako se ne okade, pitam ja vas?!?! Šta ako se đavolji prsti umešaju u ovu rabotu?

Politički cirkus na železničkoj stanici u Rumi
Srđan Nikolić: "Brže, Dragoljube, zaspaću"

"Prvo napadamo deonicu Ruma-Golubinci", reče k'o iz topa direktor plavog železničkog osoblja koje je zbog cele ove gungule provelo skoro sat vremena na suncu u stavu "voljno".

Poskočih od straha, da nije neki atomski s' leva, boktečoveče, kolege to primetiše i nasmejaše se. Kakvi napadi, crni Dragoljube, sa napadima smo završili još 1995. u Bosni, mislim se.

Ispriča se on, za njim i Rusi, a kao šlag na tortu naši puleni Martinović i Panić, koji se zahvališe i Rusima i "evropskim drugovima", ma koji to bili. Nakon toga, hitro i iskusno, razbežaše se svi svako na svoju stranu, verovatno na kratak branč u jedan od malobrojnih restorana u Rumi.

Suma sumarum cirkusa: svečano su se dočekale gomile čelika, gvožđa, točkova i političara. Mašine koje su predstavljene tog dana niti su kupljene niti iznajmljene već su pozajmljene u okviru kredita od 800 miliona dolara koji je "bratska" Ruska Federacija odobrila Srbiji za modernizaciju pruga. Što znači, čim se posao završi, mašine će biti prenete u neku drugu Rumu u ko zna kojoj državi, sa istim cirkusom kao na ovoj našoj oronuloj železničkoj stanici.

Od malena putujem vozom koji mi je i omiljeno prevozno sredstvo. Decenijama čekam da projurim 160 na sat od Pazove do Golubinaca, jer "to je ono što me čini srećnim". Malo je bilo dobrog i korisnog što su političari uradili za zajednicu u poslednjih dvadeset godina, osim onda kada su radili za svoj interes. Iz tih razloga, i u ovom slučaju se nadam najboljem, ali očekujem najgore. Neka me razuvere samo ovaj put.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?