Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Đangova osveta - tema iznad zabave

DJANGO UNCHAINED (ĐANGOVA OSVETA) (2012)
Režija: Quentin Tarantino
Uloge:  Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Samuel L Jackson
Linkovi: zvanična strana, IMDB

Đangova osveta - tema iznad zabave

Za ovaj film nije potrebno neko posebno predstavljanje. Novi film najboljeg režisera današnjice, gospodin Tarantino ovaj put nas je obradovao vesternom ili što bi se kod nas reklo, kaubojcem.

Naravno, očekuje nas malo drugačija priča od one na koju smo navikli u ovakvim filmovima. Glavni lik je crni kauboj, oslobođeni rob Đango koji je zamenio lance za pištolj i sada je lovac na ucenjene glave. Njegov mentor doktor Šulc, koji ga je i oslobodio iz okova, mu pomaže u učenju baratanja pištoljem. Najvažniji deo priče odnosi se na njihov pokušaj oslobađanja Đangove žene koja je rob na četvrtoj po veličini plantaži pamuka u Misisipiju, čijeg vlasnika tumači Leonardo DiCaprio u jednoj od retkih uloga kao negativac.

Već u samom sinopsisu vidi se novi pogled na događaje iz tog doba. U čuvenim američkim vesternima iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, savršeno je sklanjana pod tepih cela priča o ropstvu. Tu i tamo videćete nekog zlog Indijanca, ali crne robove veoma retko. U ovom filmu robovlasništvo je prikazano veoma eksplicitno, prikazani su robovi na plantažama, u bordelima, robovi koji učestvuju u borbama na smrt...

U neku ruku ovo nije klasičan vestern, ali od Tarantina nismo ni mogli da očekujemo nešto konvencionalno.

Ovo je do sada njegov  najskuplji film i produkcijski najveći. Zbog kompleksnosti rasporeda snimanja, neki glumci su morali da otkažu svoje uloge (Sacha Baron Cohen je trebalo da ima zanimljivu ulogu, takođe i Kurt Russell). No i bez njih, glumačka ekipa je i više nego impresivna. Pored standardno dobrih Waltza i DiCapria, po mom mišljenju ulogu godine ima Samuel L. Jackson. Njegov lik teško je opisati sažeto, ali ko god pogleda film, biće mu jasna kompleksnost tog karaktera i maestralni način na koji ga je odglumio.

Đangova osveta - tema iznad zabave

Pored ovih hvalospeva, moram da primetim nekoliko stvari koje mi se nisu svidele.

Najveći problem imam sa poslednjih pola sata filma kad sve postaje bolno predvidivo. Isto tako, gluma Jamie Foxxa u većem delu filma liči više na onu iz hip-hop spota nego vestern filma. Čak je u jednoj sceni i ubačena hip-hop muzika, što ne mora nužno da bude loše (u toj sceni se, štaviše, i dobro uklopila), ali shvatam kako se to neće svima svideti. Postojala je priča da je Tarantino glavnu ulogu pisao za Will Smitha, i čitajući scenario to stvarno tako izgleda, no njega u filmu nema.

Bez obzira na neke nedostatke koje, iskren da budem, nisam očekivao od Tarantina, ovo je veoma dobar film. Nije u rangu njegovih najboljih, ali pretpostavljam da je važnost teme oduzela malo od zabave.

Ušavši u pedesetu godinu života, s obzirom da namerava da pravi filmove do šezdesete, ostaje nam da uživamo u još nekoliko njegovih filmova. Nadam se da će biti bolji od ovog.

Ocena:

Đangova osveta - tema iznad zabaveĐangova osveta - tema iznad zabaveĐangova osveta - tema iznad zabaveĐangova osveta - tema iznad zabave


s8
twn Are you sure that you want to switch to desktop version?