Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Zero Dark Thirty - lov na Bin Ladena

ZERO DARK THIRTY (00:30 - TAJNA OPERACIJA) (2012)
Režija: Kathryn Bigelow
Uloge: Jessica Chastain, Joel Edgerton, Chris Pratt
Linkovi: zvanična strana, IMDB

Zero Dark Thirty - lov na Bin Ladena

Film koji prikazuje desetogodišnju potragu za najtraženijim svetskim teroristom Osamom Bin Ladenom režirala je Kathryn Bigelow (The Hurt Locker, Near Dark). Sama izvedba mnogo je realističnija i bolja od, na primer, Arga. Kontroverzne scene mučenja zatvorenika od strane CIA-e, koje su prikazane u filmu, digle su veliku prašinu.

Ono što je pohvalno je to što kreatori ovog filma nisu hteli da izbace takve stvari, čime je film dobio mnogo veću opravdanost sa moralnog stanovišta.

Trajanje filma je blizu dva i po sata, od kojih je u prva dva sata opisana potraga za Bin Ladenom, dok je poslednjih pola sata filma rezervisano za operaciju koja je dovela do samog njegovog ubistva. Treba napomenuti da vas, uprkos dugačkom trajanju, film ni u jednom trenutku neće ugnjaviti. Iako se u potrazi javlja gomila informacija, film uspešno drži tenziju i priprema gledaoca za samu akciju koja dolazi na kraju.

Akcija je odrađena po ispovesti jednog od marinaca koji je učestvovao u njoj. Prilično je različita od stvari koje smo navikli da nam holivudski filmovi serviraju, i u potpunom je kontrastu sa pucačinama tipa "The Expendables" (Plaćenici).

Gluma je sasvim solidna. Sviđa mi se što se u nekim od sporednih uloga pojavljuju veoma dobri glumci (James Gandolfini i Mark Strong), što je, svakako, prijatno iznenađenje.

Zero Dark Thirty - lov na Bin Ladena

Zanimljivo je reći da u razvojnoj fazi filma, Bin Laden još nije bio ubijen, tako da je onog momenta kada je objavljena vest o njegovoj smrti, scenario morao biti menjan.

Ovo je dobar film, mnogo bolji od prošlog režiserkinog "The Hurt Locker", za koji pre 3 godine dobila Oskara za najbolji film (prilično neočekivano i prilično nezasluženo). Koliko su događaji u ovom filmu bliski istini, mi obični smrtnici verovatno nikada nećemo saznati.

S obzirom da ovo nije dokumentarac, autore ništa ne obavezuje, i u mogućnosti su da prikažu svoju verziju događaja.

Ocena:

Đangova osveta - tema iznad zabaveĐangova osveta - tema iznad zabaveĐangova osveta - tema iznad zabave


s8
twn Are you sure that you want to switch to desktop version?