Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Sedam psihopata - krvava komedija

SEVEN PSYCHOPATHS (Sedam psihopata) (2012)
Režija: Martin McDonagh
Uloge: Colin Farrell, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Christopher Walken
Linkovi: zvanična strana, IMDB

Sedam psihopata - krvava komedija

Zaista impresivna glumačka postava nalazi se u novom filmu irskog režisera Martin McDonagha, poznatog po filmu "In Bruges" i kratkom filmu "Six Shooter" za koji je dobio i nagradu Oskar. Videvši ko sve glumi u filmu (pored gore nabrojanih i Tom Waits, Michael Pitt i Olga Kurylenko), budući da mi je "In Bruges" ostao u prijatnom sećanju, očekivao sam dobar film.

Seven Psychopaths je ispunio moja očekivanja. Radnju nije lako opisati, a da se pri tome ne pokvari iznenađenje onima koji nameravaju da ga pogledaju. U par reči, radnja bi se mogla opisati ovako: pisac scenarija (Colin Farrell) biva uvučen u opasnu igru nakon što njegovi prijatelj (Sam Rockwell i Christopher Walken) kidnapuju gangsterovog psa (gangstera tumači Woody Harrelson). Iz ovog sinopsisa se ne može otkriti mnogo, ali film počinje serijom neočekivanih događaja koji su odrađeni majstorski. Uvođenje novih likova i konstantni obrti, drže pažnju pažnju gledaoca.

Gluma je, što je očigledno s obzirom na imena, jedna od jačih strana. Sam Rockwell je maestralno odradio svoj posao, Farrell i Walken su standardno dobri. Prijatno iznenađenje je pojavljivanje Tom Waitsa u epizodnoj ulozi jednog od (sedam) psihopata, koji me je još jednom oduševio. Woody Harrelson solidno glumi glavnog negativca.

U samom filmu ima više "negativaca", niko nije potpuno dobar ili loš, kao što je to, uostalom, i u pravom životu. Jedini koji je predstavljen u pozitivnom svetlu je lik Colina Farrella, možda i previše pozitivno, što je po meni greška, jer njegovo moralisanje ponekad ume da iritira.

Sedam psihopata - krvava komedija

Kada govorimo o negativnim stranama filma, jedna stvar mi je posebno zasmetala, a to je da, iako pretpostavljam šta je režiser hteo da postigne ovim potezom (još jedan "neočekivan" obrt), posle početne energije i efektnih scena, film gubi na snazi negde u drugoj polovini, kada se radnja premesti u pustinju. Tu delimično prestaje akcija i tempo se usporava.

Sam završetak će se nekom svideti ili ne, na mene je ostavio osećaj ravnodušnosti. Koliko sam upoznat, autori su ga malo izmenili zbog pritužbi američkog "rating boarda" usled "prevelikog nasilja", tako da je definitivno bio neki kompromis na uštrb kvaliteta filma.

Na kraju, ipak moram reći da je ovo veoma dobar film, koji je mogao biti još bolji. Kao i njegovom prethodnom filmu "In Bruges" i u prvencu, kratkom filmu "Six Shooter", nedostajalo je samo malo da bi reditelj napravio film koji će se dugo pamtiti, i koji bi ga uvrstio u velikane sedme umetnosti.

Da li će to "malo" postići već sledećim filmom ili će mu to ostati nedostižan cilj, ostaje nam da vidimo.

Ocena:

Đangova osveta - tema iznad zabaveĐangova osveta - tema iznad zabaveĐangova osveta - tema iznad zabaveĐangova osveta - tema iznad zabave


s8
twn Are you sure that you want to switch to desktop version?