Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Svršetak sveta - kraj trilogije

THE WORLD'S END (SVRŠETAK SVETA) (2013)
Režija: Edgar Wright
Uloge: Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman
Linkovi: zvanična strana, IMDB

Svršetak sveta - kraj trilogije

"Svršetak sveta" treći je deo nezvanične trilogije koju još čine filmovi Shaun of the Dead i Hot Fuzz. U glavnim ulogama su ponovo Simon Pegg i Nick Frost, s tim što su ovaj put zamenili mesta, Nick je ozbiljan poslovni čovek, a Simon propalica (i veći car). Tu je još nekolicina poznatih glumaca. Režiju potpisuje Edgar Wright, koji je pored pomenutih filmova još radio Scott Pilgrim vs World i seriju Spaced.

Radnja bi se ukratko mogla opisati ovako (bez spojlerovanja): grupa prijatelja se nakon dvadesetak godina vraća u rodni grad da ponovi turneju po 12 pabova i stignu do poslednjeg World's End (po naški- kafana Propast Sveta), ne znajući da time pokreću pravi propast sveta.

Bez većeg razmišljanja, ovo je najlošiji film u trilogiji. Nedostaje humor iz prva dva filma (pogotovo Hot Fuzza), koji je nadomešten nepotrebnom akcijom. Uopšte, sve izgleda nekako uprošteno i manje dinamično. U pitanju je naravno dodvoravanje američkoj publici, moguća posledica finansijskog neuspeha Wrightovog poslednjeg filma Scott Pilgrim. Još jedan poraz autorskog integriteta u sukobu sa zelenim novčanicama.

Ovo jeste britanski film, ali dok ga gledate nemate taj osećaj, jer nedostaje "onaj" čuveni humor, koji je zamenjen instant pošalicama, dok samo na momente dijalozi zasijaju i izmame neki osmeh. U svakom slučaju, ne onoliko često koliko sam očekivao i koliko ovakav film zaslužuje. Sam završetak filma je neshvatljivo loš (mislim na poslednju scenu). Ukoliko se odlučite da ga pogledate, videćete i sami kada budete došli do tog dela.

Red je i da pomenem i pozitivne stvari, ipak mi je Wright jedan od omiljenih novih režisera. Lik Simon Pegga je odlično odderađen, a gluma je savršena. On čini najsvetliju tačku u filmu i njegovi fazoni su najbolji. Film igra na kartu nostalgije i tu delimično uspeva da postigne cilj. Postoji i politički podtekst koji je suptilno ubačen, u kojem se vanzemaljci upoređuju sa Amerikancima i njihovim nasilnim uvođenjem "demokratije". Čestitke na hrabrosti, ali pitanje je koliko će to prosečan gledalac primetiti.

Tehnički aspekti filma su, očekivano, na najvišem nivou. Montaža je ono što me uvek oduševi u Wrightovim filmovima. I ovaj film nastavlja tradiciju ubacivanja jednog ex-James Bond glumca, u ovom je svoje mesto našao Pierce Brosnan.

Svršetak sveta - kraj trilogije

Generalno gledano, ovo je jedna solidna komedija, vrlo dobra za gledanje u društvu. Očekivao sam više, ali ovaj put su očekivanja bila neosnovana. Radnja filma je morala biti bolje razrađena, jedan random obrt nije dovoljan (da ne pokvarim užitak, ali ako ste gledali trailer znate sve).

Još jedna stvar: gledanje ovog filma će probuditi želju za pivom, tako da spremite koje da vam bude pri ruci.

Da sam imao nekoliko dok sam gledao, sasvim sigurno bih se bolje proveo, a možda bi i ova recenzija bila pozitivnija.

Ocena:

Đangova osveta - tema iznad zabaveĐangova osveta - tema iznad zabaveĐangova osveta - tema iznad zabave


s8
twn Are you sure that you want to switch to desktop version?