Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Naša iskustva sa rumskim javnim preduzećima

Portal je spreman da izađe u susret svakoj lepoj vesti, ali pred bezobraznim i bahatim funkcionerima i direktorima nećemo nikada ćutati, niti se praviti da cveće cveta u “maloj Švajcarskoj”. Koliko ima smisla sarađivati "drugarski" to ostaje da se vidi u narednom periodu.


Naša iskustva sa rumskim javnim preduzećima

Do sada smo poslali šest zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, za šta nam pravo daje istoimeni Zakon, kao i svakom drugom građaninu ove zemlje. Upućeni su lično, u pisanom obliku, redovno zavedeni pečatom i datumom u delovodnicima javnih preduzeća. Dakle stiglo, zavedeno, arhivirano i nažalost, nije odgovoreno na vreme. Za JP "Vodovod" smo već pisali i već ste upućeni da nisu želeli da nam otkriju koliko zaposlenih je trenutno na platnom spisku u tom preduzeću.

Za ostala preduzeća, bez obzira na dogovor sa predsednikom opštine da to sve "ide drugarski" i da nam izađu u susret, ničega drugarskog, čak ni ljudskog ne videsmo u tim postupcima.

Autor ovih redova u dva preduzeća je tražio 2 (slovima: dva) najopštija i najjavnija akta koja postoje u Republici Srbiji posle Ustava, Zakona i opštinskih odluka, a to su Statut javnog preduzeća i sistematizacija radnih mesta. U jednom je direktorka pokušala da odglumi bahatost, smejući se kolegi u lice dok je objašnjavala kako ona to ne da, dok nije dobila poziv iz opštine (onaj drugarski). Sa drugom ustanovom smo do sada, bar sa direktorom, imali dobru saradnju. Ali objašnjenje da Statut ne mogu da nam daju (?!?!), a sistematizaciju ćemo dobiti "ovih dana kada stignu" jasno nam stavlja do znanja da mi, kao građani Rume, nismo dostojni tih dragocenih papira, čak ni poštovanja rokova za odgovor. Valjda je jedini papir koga smo dostojni onaj glasački listić za koji nas vijaju danima pred izbore da ga zaokružimo. Sa opštinskom upravom i čuvenim konkursima za dodelu sredstava u kulturi takođe nije sve baš išlo kao po loju. Poverenik za informacije Rodoljub Šabić je morao da upozori opštinske organe i na dostupnost informacija, kao i na rokove. O rokovima nećemo puno da pišemo i komplikujemo. Važno je znati da je rok od momenta traženja informacije do odgovora ustanove 15 dana, ne radnih, ne paradnih, nego 15 dana. Nijednom nije ispoštovan, osim u slučaju opštinske uprave ali tek po Šabićevoj instrukciji (na naš nije blagovremeno odgovoreno, pa smo stoga i zahtevali od Poverenika). Na načelnika, službenike i sam čin uvida u dokumenta koja smo tražili nemamo zamerku što smo izjavili i u zapisniku.

Dakle, bilo je tu raznih postupaka, od smejanja u lice, bahatosti, prijatne kafice, do "unošenja u facu" i pretnji nasiljem (doduše ne toliko zbog ličnih postupaka autora ovih redova koliko zbog neobjašnjivog animoziteta prema portalu uopšte, ali koji funkcioner još gleda ko mu stoji na putu, mi smo "niska" klasa valjda), samo nije bilo drugarske saradnje (kojoj se nadamo u budućnosti), pa čak ni strogo poslovne što bi 21. vek i napredak civilizacije bez ikakve sumnje i zahtevao.

Jedan odgovor smo već dobili u potpunosti, pa uskoro možete i očekivati sistematizaciju radnih mesta u Turističkoj organizaciji opštine Ruma.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?