Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Tri izmišljena ishoda slučaja "Porodilište u Rumi"

Zabrinjavajuća činjenica da u Rumi sve što je dobro nestaje bez traga više nikoga ne čudi. Rastu kapitalni projekti od velike važnosti za opštinu i njene građane. Rumska petlja uveliko zapošljava hiljade i hiljade građana, u bazenu već drugu sezonu brčka se i staro i mlado i to u domaćim kupaćim kostimima, da tako kažemo. Sašivenim teškom mukom i vrednim rukama žena, rukama koje doduše primaju minimalac, a kažu izvori iste te ruke potpisaše i nekakve interne ugovore, diskriminišuće, da ne smeju rađati dok šiju gaće. Strogo se čuvaju ta dokumenta, pod ključem i katancima! To nije za javnost...

 

Tri izmišljena ishoda slučaja "Porodilište u Rumi"


Pa kad bolje razmislimo šta će nam onda i porodilište kad već ženama u našoj opštini pošteni poslodavci zabranjuju ono što im je svim zakonima i Ustavom zajemčeno - pravo na život. Kad smo već kod porodilišta u Rumi, bez namere da ulazimo u to ko je kriv i kako je došlo do zatvaranja (tu priču manje-više svi znamo i razumemo - novac je u pitanju) rešili smo da izmislimo tri moguća scenarija o ishodu tog problema.


U prvom slučaju radi se o zaista dobronamernom skretanju pažnje da porodilište ne ispunjava uslove po pitanju kadra i opreme, što bi moglo da dovede do zaključka da bi se jednostavnim ulaganjem u smislu dovođenja još 2 (slovima: dva) lekara i par aparata (opreme) porodilište osposobilo za dalji rad. Ne znamo kome bi to uopšte bilo u interesu?


Drugi slučaj je malo složeniji, smišljeniji, planski određen. Recimo, mi smo vlast, apsolutno smo nesposobna vlast i za razliku od naših nesposobnih prethodnika koji su bar umeli to lepo da zapakuju u šarene papire, mi ne znamo čak ni to. Vidimo da nismo vlast osvojili po volji naroda, nego kupovinom kojekakvih preletača slabih na pare, poklone i obećanja. Pa stoga, mi vlasnici vlasti, imamo dogovor da veštački izazovemo ovakve scene, stvorimo probleme za koje optužimo sve druge samo nas ne, a onda, pošto su sve poluge vlasti u našim pohlepnim rukama, na lak i jednostavan način rešimo te iste probleme predstavljajući to u narodu kao našu veliku zaslugu. A istina je da ne umemo ništa da radimo osim da parazitiramo u vlasti. Niti smo išta napravili kao vlast, niti planiramo bilo šta.


Treći scenario je domen naučne fantastike, ali u Srbiji su se čuda dešavala još i pre hapšenja u Galenici. Jedan komentar nas je zainteresovao, pa smo i skovali ovaj lukavi plan. Mi, opet vlast, imamo svoje prijatelje, saborce, političke istomišljenike koji su promenili isto toliko stranaka kao i mi, ali i dalje zato baš, politički isto mislimo - gde su pare tamo je i naša članska karta. Dakle, znamo se od starih dana, još iz doba kada smo nosili sliku Mire Marković u novčaniku i pojačavali RTS-ov dnevnik devedesetih da pokažemo poštovanje prema vladajućoj porodici u to vreme. U tom šljamu i mraku naučismo zanate mi ljudi visokog morala, odatle se poznajemo, naš prijatelj doktor i mi, vlast. Skovali smo jednostavan plan, ne bismo detaljisali: mi zatvorimo renovirano porodilište, celo jedno krilo zgrade Doma zdravlja, pa ga posle izdamo kao državnu imovinu nekom trećem licu, a kome ćemo drugom nego kolegi doktoru za njegovu privatnu kliniku. Pa nećemo valjda otvoriti kockarnicu...mada bi kockarnica bolje radila, rekao nam jedan profesionalni kockar, suprug jedne naše preletačice...
s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?