Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Slavko Vorkapić - biografija

Slavoljub "Slavko" Vorkapić (Slavko Vorkapich) rođen je 17. mart 1894. godine. Bio je američki filmski teoretičar, montažer i reditelj jugoslovenskog porekla, dugogodišnji profesor filma na Univerzitetu Južne Kalifornije, predavao je i na beogradskoj Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.

 

Slavko Vorkapić - biografija


Zastupnik shvatanja filma kao specifičnog i autohtonog medijuma koji se može tumačiti sa stanovišta psihologije geštalta, on u filmu vidi dinamično-plastični vizuelni potencijal nezavisan od pozorišta, literature ili bilo koje druge umetničke discipline.


Kao stvaralac poznat po sekvencama takozvane "stvaralačke montaže" u holivudskim filmovima drugih reditelja iz tridesetih i četrdesetih godina.

Samostalno je režirao, pored niza dokumentarnih filmova, i eksperimentalna ostvarenja "Život i smrt holivudskog statiste broj 9413" (The Life and Death of 9413, A Hollywood Extra, 1928), "Fingalova pećina" (Fingal's Cave, 1940), "Šuma šumori" (Forest Murmurs, 1941) i jugoslovenski dugometražni igrani film "Hanka" (1955).


Slavko Vorkapić je umro 20. oktobra 1976. godine, od srčanog udara za vreme posete svom sinu Edvardu u Španiji, gde je i sahranjen.

 

Priča o Vorkiju izlaziće do 17. marta, kao najava festivala "Mister Vorky" koji će se održati u organizaciji Kino Kluba Vorky Team Ruma u Kulturnom centru. Sutra vas očekuje priča o Detinjstvu i mladosti.s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?