Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

'Slobodna zona' u Rumi (VIDEO)

Filmski festival "Slobodna zona" na svojoj Turneji posetiće, između ostalih gradova, i Rumu. Posetioci projekcija će imati priliku da vide izbor od 7 filmova koje je beogradska publika izglasala za najbolje na poslednjem, devetom izdanju festivala, koji je u novembru 2013. godine posetilo više od 17.000 gledalaca.

'Slobodna zona' u Rumi (VIDEO)

Kino klub "Vorky Team" iz Rume, kao organizator, konačno je u Rumu doneo i festival "Slobodnu zonu".

Na programu će se naći ubedljivi pobednik beogradskog festivala po glasovima publike, film The Lunchbox, indijskog reditelja Riteša Batre, ostvarenje u kome mala zabuna oko kutija za hranu izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca. Film kojim je svečano otvorena Slobodna zona i koji je doživeo četiri festivalske reprize na zahtev publike Perveznjakov vodič kroz ideologiju rediteljke Sofi Fajns, za glavnog junaka i naratora ima najkontraverznijeg filozofa današnjice Slavoja Žižeka.  Ajkula, Taksista, Titanik, Mračni vitez su samo neki od filmskih naslova koji dobijaju pervertirani tretman u Žižekovom psihoanalitičkom pristupu koji veoma lako može da promeni način na koji razumete vaše omiljene filmove. Iako ste već spremni na izazov, stimulaciju i šok, pre svega budite spremni na vrhunsku zabavu.

Najnoviji film čuvenog britanskog reditelja Kena Louča - Duh 45-te, u ovim ekonomski kriznim vremenima, predstavlja važan podsetnik na veliki san o boljem i socijalno pravednijem društvu u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata.  Publika će imati priliku da vidi i belgijskog kandidata za Oskara u kategoriji za najbolji strani igrani film Prekinuti krug Feliksa van Groningena. Glavni junaci ove filmske melodrame su totalno dva različita sveta. Didije je istovremeno okoreli ateista i naivni romantik, dok Elise nosi tetovažu krsta na vratu, iako sa obe noge stoji čvrsto na zemlji. Uzbudljiva ljubavna priča začinjena je muzičkom pratnjom fantastične blu gras muzike.

'Slobodna zona' u Rumi (VIDEO)

Posebnu pažnju publike privukao je veliki festivalski hit, dokumentarni film  Gangster te voli  Nebojše Slijepčevića koji trenutno puni bioskope širom Hrvatske. Glavni junak filma je Nediljko Babić, čovek vrlo upečatljivog nadimka – Gangster, koji je pre četvrt veka odustao od postavljanja i spajanja parketa i posvetio se spajanju usamljenih srca širom Hrvatske. Među odabranim ostvarenjima koja će biti prikazana u okviru Turneje nalazi se i igrani film izuzetne vizuelne lepote koja je u kontrastu sa temom koju nam predstavlja. Časovi harmonije kazahstanskog reditelja Emila Baigazina prikazuje temu koja je veoma važna i za nas u Srbiji, a to je nasilje u srednjim školama. Filmska priča smeštena je u malo selo u usamljenim i prelepim stepama ruralnog Kazahstana, a škola u kojoj se radnja filma dešava predstavlja pravi mikrokosmos kazahstanskog društva.

U ovoj selekciji našao se bivši ruski reprezentativac u umetničkom klizanju, Andrej Grijacev, ovoga puta u ulozi reditelja, koji je osvojio publiku širom planеte svojim rediteljskim umećem u filmu Sutra, gde prati jedan od najprovokativnijih umetničko-aktivističkih parova na svetu Vojna (Rat) i njihove radikalne akcije i performanse koji su često na samoj granici između umetnosti i kriminala.

Slobodna zona će u saradnji sa medijskom kućom MTV i dnevnim novinama 24 sata dodeliti i Nagradu za publiku! Nagrade se dodeljuju autorima ili autorkama najbolje kritike/recenzije/kratkog eseja o jednom od filmova sa programaTurneje. Kratku recenziju ili osvrt na film u slobodnoj formi, ne dužoj od 3000 karaktera, zajedno sa kontakt podacima, tokom trajanja Turneje zainteresovani mogu poslati na email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Rok za slanje radova je 20. jun 2014. godine!

Projekcije u Rumi održaće se na dve lokacije, u Domu omladine i Kulturnom centru Ruma, u periodu od 28. maja do 1. juna.

Raspored projekcija:

Sreda, 28. maj - The Lunchbox (Dom omladine), od 20 časova
Četvrtak, 29. maj - Časovi harmonije (Dom omladine), od 20 časova
Petak, 30. maj - Prekinuti krufg (Dom omladine), od 20 časova
Subota, 31. maj - Duh 45-te (Dom omladine), od 20 časova
                           - Sutra (Dom omladine), od 22 časova
Nedelja, 1. jun - Gangster te voli (Mala sala KC Ruma), od 19 časova
                         - Perverznjakov vodič kroz ideologiju (Mala sala KC Ruma), od 21 čas

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Medijski sponzor je Informativni internet portal Rume.
s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?