Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

"Ema" u Zavičajnom muzeju

Unutrašnji život i duboka patnja jedne nesrećne žene tema je predstave "Ema", u produkciji "Plavog pozorišta", koja će biti odigrana u četvrtak, 8. avgusta, u dvorištu Zavičajnog muzeja u Rumi.

"Ema" u Zavičajnom muzeju
Insert iz predstave

Predstava scenariste i reditelja Nenada Čolića inspirisana je pripovetkom Fjodora Mihajloviča Dostojevskog "Krotka", bavi se temom čovekove slobode kroz sudbinu jedne nesrećne žene koja je izvršila samoubistvo bacivši se sa prozora, držeći ikonu u rukama.

Dostojevski je o tome jednog dana čitao u novinama i tada je počelo da ga progoni pitanje: zašto je neka mlada žena morala to da uradi?U predstavi, u kojoj igra glumica Plavog pozorišta Maša Jelić, koriste se i tekstovi iz pisama Marine Cvetajeve koja su bila upućena njenim prijateljicama.

Iz tih pisama dopire glas jedne otpadnice i čudakinje svog vremena. U njima se prepoznaje unutrašnji život jedne žene i jedna patnja, beskompromisno izložena pogledima ljudi. U predstavi se, takođe, koriste i ruske pesme, kao i jedna sevdalinka, jedna meksička tradicionalna pesma i jedna pesma Dženis Džoplin.

Početak predstave zakazan je za 21 čas.
twn Are you sure that you want to switch to desktop version?