Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Izložba 'U susret kineskom Prazniku proleća'

Zavičajni muzej Ruma u saradnji sa Ambasadom Narodne Republike Kine u Republici Srbije, u četvrtak, 12.februara 2015.godine, sa početkom u 18 časova, otvara izložbu pod nazivom "U susret kineskom Prazniku proleća".

Izložba 'U susret kineskom Prazniku proleća'

Praznik proleća (tj. popularno obeležavanje kineske Nove godine) je najrasprostranjeniji praznik koji obeležava kineski narod. To je praznik koji ima najdužu tradiciju u istoriji.  19.februara 2015.godine, po tradicionalnom kineskom računanju vremena, ulazi se u kinesku 4712.godinu, godinu u znaku  koze (jarca, ovce), numeričke vrednosti broja 8.

Na izložbi će biti prikazani svi običaji vezani za proslavu ovog praznika : praznik pirinčane kaše Labe, žrtveni obred u čast božanstva kuhinje, čišćenje prašine, praznična kupovina, stihovi Praznika proleća, novogodišnja grafika, sreća na vratima, novogodišnja večera, specijaliteti Praznika proleća, ostajanje do kasno u novogodišnjoj noći, novogodišnja zvona, vatromet i petarde, odlazak u posetu, novac koji donosi sreću, Praznik lampiona, pogađanje zagonetki, zabave i proslave  na hramovnim vašarima.

Kako bi što bolje približili kulturu i tradiciju ove daleke zemlje, u okviru izložbe, biće organizovane i edukativne radionice za naše najmlađe sugrađane: izrada kineskog zmaja od papira, maske za lice, lampiona, kao i pogađanje zagonetki sa lampiona.

Izložba će biti otvorena do 06.marta 2015.godine, a radionice će početi sa radom od 18. februara 2015.godine.s8twn Are you sure that you want to switch to desktop version?