Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

'Vrdnički voz' večeras u Zavičajnom muzeju

Novosadski pisac i novinar Željko Marković (53) predstaviće večeras u Zavičajnom muzeju Ruma svoj roman "Vrdnički voz". Roman je u suštini pripovest o ljudima, intimna, emotivna i nostalgična hronika jednog fenomena i vremena.

'Vrdnički voz' večeras u Zavičajnom muzeju

Ta je priča sastavljena od stvarnih i donekle izmišljenih činjenica, od mnoštva likova i situacija, skopčanih sa starom i harizmatičnom slepom prugom normalnog koloseka između Rume i Vrdnika (1889–1969), čije je osamdesetogodišnje trajanje bilo uslovljeno vrdničkim rudnikom uglja.

Roman "Vrdnički voz" je neka vrsta "književne igre", garniture koju čini 27 vagona - poglavlja ili priča, s "putničkom i železničkom menažerijom, zapravo glumcima na Velikoj sceni života shvaćenog kao lančani repertoar jednog železničkog pozorišta na čijim gvozdenim daskama je i pripovedač".

Marković je rođen u Vrdniku. Objavio je prozne knjige "Hilandar" (1995), "Mravinjak" (2000), "Istorija letnje prašine" (2003), "Bratstvo mermernog krsta" (2005), "Upotreba života" (2005), "Čovek koji je pripitomio lastu" (2008), "Kiša koja je izazvala požar" (2008), "Spasavanje mačora Žileta" (2010) i "Vrdnik, Castellum Rednek' (2012).

Dobitnik je nagrada "Laza Kostić" i "Stevan Sremac".

Početak je zakazan za 20 časova, a u slučaju lošeg vremena program će se održati u Velikom holu Kulturnog centra.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?