Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

'Lekovi pojeftinjuju 30 do 50%'

Novim pravilnikom će biti uveden red na tržištu lekova jer su cene snižene za 30 do 50 odsto, čime su ostvarene uštede od 50 miliona evra, kaže Momčilo Babić.

'Lekovi pojeftinjuju 30 do 50%'

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Momčilo Babić izjavio je da je značajno što je Vlada Srbije usvojila pravilnik, kojim će cene lekova biti snižene i naveo da sledi objavljivanje te odluke u "Službenom glasniku".

Nabavka lekova će biti obavljana po tim novim, nižim cenama, a svi proizvođači i dobavljači su to prihvatili.

"Jasno je i evidentno da su cene lekova u našoj zemlji bile visoke, decenijama je tako, ovde je ogroman ekstraprofit izvlačen", rekao je Babić na TV Pink.

Direktor RFZO je najavio da je glavni cilj smanjenje participacije na najniži mogući nivo, a to je simboličnih 100 dinara.

Babić je dodao da neophodni lekovi ne bi smeli da budu plaćeni više od toga, a da ukupne uštede u ovoj godini treba da iznose oko 100 miliona evra.

"Živimo u teškim uslovima (...) moramo da nalazimo sve načine za uštede", istakao je Babić i dodao da je "ovo izuzetan, istorijski korak (...) i da pravilnik primenjuju mnoge zemlje EU".

Prema njegovim rečima, cilj je da se napravi "pametna lista na kojoj će se nalaziti svi lekovi, koji pokrivaju sve neophodne indikacije", a biće omogućeno uvodjenje skupih lekova i novih inovativnih terapija u domaću praksu.

Direktor RFZO je najavio da će u predstojećem periodu biti oborena cena mnogih lekova, ističući da je u ovom trenutku deficitarno samo nekoliko lekova.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?