Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Evo zašto je za vaše dete loše da gleda 3D

Filmovi i kompjuterske igre u trodimenzionalnom (3D) formatu ne preporučuju se deci od šest do 13 godina, dok se ostalima savetuje "umereno" korišćenje te tehnologije, saopštila je danas francuska agencija za savete o zdravlju.

Evo zašto je za vaše dete loše da gleda 3D

Tokom protekle decenije, znatno se razvila tehnologija 3D formata, najpre u bioskopima, potom na televiziji, kompjuteru, igrama i na mobilnim telefonima.

Francuska agencija navela je da ta tehnologija više pogađa vid dece nego odraslih, jer se u uzrastu od šeste do 13. godine "vizuelni sistem aktivno razvija" te je osetljiviji.

Tokom gledanja 3D filma, oko se više zamara jer, po prirodi stvara dvodimenzionalnu sliku.

"Dugo izlaganje 3D slici može dovesti do suvoće oka, udvostručavanja slike, glavobolje, bola u vratu, mogućeg gubitka koncentracije, a u nekim slučajevima i do vrtoglavice", upozorila je agencija.

Agencija savetuje da se korisnici prilikom gledanja takve slike pridržavaju uputstva proizvođača, da se ne približavaju mnogo ekranu i da nastave da nose korektivna sočiva i naočare. Dodaje se da ne treba koristiti ni specijalne naočare poput Gugl naočara (Google glass) jer one takođe mogu da štete vidu.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?