Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Ovo će vam pomoći da ostavite cigarete

Pušenje je ružna navika od koje se nije lako odvići, a koja pre svega loše utiče na zdravlje. Ako želite da prestanete da pušite, potrebna vam je pre svega volja, ali i ovi saveti mogu da vam pomognu.

Ovo će vam pomoći da ostavite cigarete

Krenite u teretanu ili počnite da se bavite nekim sportom rekreativno. Vaša potreba za nikotinom se smanjuje kada vežbate, zbog toga što se povećava proizvodnja serotonina i dopamina.

Takođe, stručnjaci preporučuju da vežbate jogu. Veliki broj pušača cigarama pokušava da umanji stres, pa bi relaksacija jogom mogla da pomogne da stres i anksioznost držite na pod kontrolom.

Cigarete će vam biti daleko manje privlačne ukoliko "istrenirate" mozak da ih prepoznaje kao neprijatan miris. Kada osetite potrebu da zapalite cigaru, razmišljajte o tom neprijatnom mirisu.

Istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Bafalu pokazuju da konzumiranje voća i povrća takođe mogu da umanje želju za cigaretama.

Nije loše ni da se malo više posvetite hobiju ili pronađete neku novu zanimaciju. Osim što će vam to odvlačiti misli sa loše navike, dokazano je da bavljenje hobijem aktivira deo mozga zadužen za nagrade, isti deo koji se inače aktivira kada uzmete svoju nikotinsku dozu.

Zapišite na papir zašto želite da prestanete da pušite - zbog svog zdravlja, porodice, kako biste uštedeli novac… Studije pokazuju da nam pisanje pomaže da bolje pamtimo, pa nije loše da kada "zapadnete u krizu", odnosno poželite da zapalite cigaru, uzmete papir da se podsetite zašto želite da ih ostavite.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?