Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Tajne bržeg metabolizma

Vaš metabolizam je delimično i stvar genetike. Međutim, to ne znači da treba samo da se “prepustite” i ugojite se. Sledećih par trikova mogu vam pomoći da ubrzate metabolizam i izgledate bolje nego ikad.

Tajne bržeg metabolizma

Unosite adekvatan broj kalorija

Nauka kaže sledeće: metabolizam je hemijski proces u organizmu koji hranu koju unesete pretvara u gorivo. Rezultat: vaš bazalni metabolizam (BMP) je broj kalorija koje vaše telo dnevno sagoreva u stanju mirovanja. Poznavanje broja je ključ, jer to znači da ćete biti svesni koliko kalorija treba uneti kako biste održali svoju težinu (ako je potrebno i da je dobijete ili izgubite).

Izračunajte koliko kalorija sagorevate

Naravno, vi tokom dana niste stalno u stanju mirovanja. Kako biste dobili preciznije cifre, koristite ovaj kalkulator. Rezultat je broj kalorija koji vam je potreban na dnevnoj bazi kako biste zadržali trenutnu težinu. Želite da smršate? Unosite 500 kalorija manje na dnevnoj bazi tako što ćete konzumirati manje hrane, više vežbati ili, idealno, kombinovati pomenuto. Izgubićete pola do jednog kilograma nedeljno.

Redovno vežbajte

Upražnjavanje kardio vežbi tri do pet puta nedeljno povezuje se sa većom stopom metabolizma u stanju mirovanja. To znači da vaše telo sagoreva kalorije čak i kada ne vežbate.

Podizanje tegova

Pola kilorgama mišića sagoreva više kalorija nego pola kilograma masti. Zapravo i do devet puta više. Upravo zbog toga bi bilo poželjno da u redovne vežbe, dva puta nedeljno, uvrstite i podizanje tegova. Nemojte to raditi na svoju ruku već se, ako ih nikada niste podizali, obavezno posavetujte sa stručnim licem.

Izbegavajte jo-jo dijete

Kada izgubite suvišne kilograme, vi gubite mišiće i masti. Međutim, kada se gojite, vi zapravo samo dobijate masne naslage koje sporije sagorevaju kalorije. Upravo zbog toga je bitno da se ne upuštate u jo-jo dijete (gladovanje danima da biste izgubili par kilograma nakon čega dolazi do još većeg taloženja masnih naslaga).

“Užina” pre spavanja

Zaboravite šta ste čuli o tome da ne treba da jedete posle osam uveče. Istraživanja pokazuju da 150 dodatnih kalorija pola sata pre spavanja povećava metabolizam ujutru. Za najbolje rezultate, užina bi trebalo da se sastoji od proteina (mleko sa veoma niskim sadržajem mlečne masti ili mladi sir). Međutim, ovo funkcioniše samo ako redovno vežbate. Ali, vi to radite, zar ne?


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?