Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Kako se probuditi bez šoljice kafe?

Jutarnja kafa čini nam se kao idealan način buđenja, ali zapravo je samo stvar u ritualu, jer ispijanje kafe između 8 i 9 ujutro nema nekog velikog smisla.

Kako se probuditi bez šoljice kafe?

Jutarnja kafa verovatno je najomiljeniji napitak na ovim prostorima, a o blagodetima kafe napisano je nekoliko hiljada članaka i obavljeno nekoliko stotina istraživanja koja su potvrdila da kafa smanjuje rizik od pojave depresije, dijabetesa i nekih vrsta raka.

Ali, ako ste među onima kojima to ne odgovara ili mislite da bi trebalo da smanjite unos kofeina, evo nekoliko ideja za jutarnje buđenje koje su podjednako efikasne.

Možete, na primer, da se istežete - lezite na leđa, stavite ruke ispod bokova, podignite prsa iznad ramena i polako istegnite glavu. Nakon nekoliko ponavljanja bićete potpuno budni.

Kad ste se već izvukli iz kreveta - vežbajte. Da, zvuči grozno, ali pošto se vežbanjem oslobađaju endorfini koji izazivaju dobro raspoloženje, samo sedam minuta laganog jutarnjeg vežbanja potpuno će vas razbuditi i učiniti da se osećate dobro.

Ako jutro nije tmurno, izađite na jutarnje sunce koje ima blagotvoran učinak na organizam. Kratka šetnja obližnjim parkom ili odlazak na posao pešice potpuno će vas razbuditi i poboljšaiti vam raspoloženje.

U slučaju da baš morate nešto da popijete, opredelite se za jutarnji čaj - i on sadrži kofein, samo u manjim količinama, a kako snižava krvni pritisak i jača imunitet, odličan je izbor za jutarnji napitak.

Naravno, možete se i istuširati malo hladnijom vodom, ali ako niste raspoloženi za takve eksperimente, samo umivanje hladnom vodom biće dovoljno. Za kraj, pojedite jabuku - sadrži prirodne šećere i ugljene hidrate koji će uravnotežiti nivo šećera u krvi. Naseckajte je i ubacite u grčki jogurt, dodajte bananu i eto obroka koji će vas zasititi i probuditi.  


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?