Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Za šta je sve dobar kesten

Kestenje vam može poslužiti u pripremi mnogih specijaliteta, a možete ga jesti u obliku pirea ili se jednostavno počastiti pečenim kestenjem.

Za šta je sve dobar kesten

Bez obzira na to na koji način ga jeli, kesten će vam pružiti mnogo lekovitih sastojaka.

1. Preporučuje se ososbama sa celijakijom

Kestenje ne sadrži gluten, pa je to razlog zbog kog mnoge namirnice namenjene osobama netolerantnim na gluten sadrže kesten.

2. Sadrži dosta antioksidanata

Kesten je prava riznica vitamina C. Jaki zubi, kosti i krvni sudovi, samo su neki od pozitivnih efekata vitamina C. Ovi sastojci u kombinaciji sa manganom, čine kesten odličnim saveznikom u obračunu sa slobodnim radikalima u organizmu, čime se smanjuje rizik od nastanka kancera.

3. Pruža energiju

Za razliku od drugih orašastih plodova, kesten je bogat ugljenim hidratima. U 100 grama kestena nalazi se oko 43 grama ugljenih hidrata. Kesten se sporije vari pa ćete duže biti siti.

4. Snižava holesterol

Kestenje sadrži oko 21 procenat preporučene dnevne doze vlakana, koja igraju značajnu ulogu u snižavanju povišenog holesterola. Ovi plodovi imaju i mononezasićene kiseline poput oleinske i palmitoleinske, koje mogu smanjiti nivo lošeg holesterola, a povećati udeo dobrog.

5. Sadrže folnu kiselinu

U 100 grama kestena se nalazi 35 procenata preporučene dnevne doze folne kiseline. Ovaj rastvorljivi vitamin B je naročito važan sastavni deo ishrane trudnica, jer pozitivno utiče na razvoj fetusa. Folna kiselina je važna u formiranju DNK, RNK i crvenih krvnih zrnaca.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?