Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Sprečite depresiju kod pubertetlije

Depresija kod tinejdžera može da se odrazi na bilo koji segment života. Evo šta možete da učinite kako biste sprečili da se i vaš pubertetlija suoči sa ovim opasnim problemom.

Sprečite depresiju kod pubertetlije

Mladalačka depresija je pojava sa kojom se često, i sve više, susreću deca u procesu sazrevanja. Ona je složen i jako ozbiljan fenomen, te se ne sme ignorisati i zanemariti kao prolazna faza u toku odrastanja. Iako ne postoji pravi i siguran način da zaštitite dete od ovog podmukle faze, svakako možete da učinite male korake koji mogu da naprave razliku.

Pružite bezuslovnu podršku

Čvrst i zdrav odnos između roditelja i deteta može da bude prevencija za depresiju. Kako biste izgradili ili održali pozitivan odnos sa svojim detetom, evo šta bi trebalo da uradite:

• Svakog dana odvojite neko vreme da popričate sa njim

• Saznate šta brine vaše dete

• Ohrabrite ga da izrazi svoja osećanja

• Prepoznajte dostignuća svog deteta, pohvalite ili nagradite njegove uspehe u školi, muzici, sportu, vezi...

• Na ljutnju deteta odgovorite smireno, pre nego da i sami reagujete agresivno

• Uključite svoje dete u zajedničke aktivnosti, kao što je priprema hrane

• Svejedno da li vaše dete odbija da razgovara, provodite sa njim vreme u istoj prostoriji

Podstaknite dete na druženje i društvene mreže

Ohrabrite dete da više vremena provodi sa svojim prijateljima, kao i da više učestvuje u vanškolskim aktivnostima.

Pozitivna iskustva sa vršnjacima i čvrsta prijateljstva ključ su u prevenciji depresije. Učestvovanje u sportskim i drugim aktivnostima takođe može da bude od koristi.

Pretnje i vikanje na adolescente mogu povećati rizik od pojave depresije ili poremećaja u ponašanju kod ove dece, otkrila je nova studija.

Istovremeno, treba voditi računa o mogućim problemima koji se javljaju na početku zabavljanja. Čak i obična romantična iskustva, kao što je recimo flertovanje, mogu pospešiti simptome depresije.

Kontrolišite upotrebu medija

Budite oprezni kada su u pitanju filmovi i TV serije koje vrlo često idealizuju karaktere i pojedine situacije. Ako se vaše dete upoređuje sa nekim od svojih idola sa TV ekrana, vrlo je moguće da će se javiti osećaj razočarenja i depresije.

Izlaganje negativnim i nasilnim sadržajima takođe može pospešiti osećaj depresije, promovisanjem negativnih i ružnih pogleda na svet.

Sa druge strane, neka istraživanja pokazuju da čitanje knjiga tokom adolescencije može da ima suprotan efekat.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?