Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Autoritarni roditelji češće imaju gojaznu decu

Istraživanje kanadskih naučnika povezuje strogost i zahtevnost roditelja s većim rizikom po gojaznost kod dece.

Autoritarni roditelji češće imaju gojaznu decu

Prema podacima prikupljenim od oko 37.000 dece mlađe od 11 godina, takav roditeljski stil je moguće povezati sa, za trećinu većim rizikom da će deca biti gojazna, piše Dejli mejl.

Utvrđeno je, takođe, da je ta pojava bila izraženija kod dece koja su bila na pragu puberteta. Istraživači MekGil univerziteta u Montrealu veruju da je to moguće objasniti negativnom reakcijom dece na nefleksibilan pristup roditelja.

Strogost roditelja je, takođe, bila povezana s većim rizikom za takozvano zdravstveno rizično ponašanje dece. "Ako se prema detetu ponašate balansirano - sa ljubavlju ali i jasnim granicama, vaše dete će teško biti gojazno", tvrde istraživači.

Roditelji koji su strogo postavljali granice bez mnogo dijaloga označeni su kao autoritarni i imali najveće šanse za gojaznu decu. Istraživači su takođe došli do zaključka da je siromaštvo povezano sa dečjom gojaznošću ali stil roditeljstva je imao najviše uticaja.

Decu treba učiti i ohrabrivati od malena da jedu zdravu hranu ali nikako ne treba koristiti tzv. "diktatorski pristup". Ispostavilo se, u ovom slučaju, da genetika nije najvažnija već sredina u kojoj odrastamo.

"Iako ova otkrića deluju iznenađujuće, lekcija koju učimo ovde jeste da dozvolimo deci da budu deo procesa koji dovodi do odluke kada je u pitanju hrana", dodao je dr Dejvid Haslam, predsedavajući Nacionalnog foruma za gojaznost.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?