Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Većina crnogorskih roditelja bije svoju decu

U Crnoj Gori svega 16 odsto roditelja koristi nenasilne metode disciplinovanja dece, dok se za nasilne metode odlučuje čak 69 procenata, pokazalo je Unicefovo istraživanje višestrukih pokazatelja stanja prava žena i dece u Crnoj Gori.

Većina crnogorskih roditelja bije svoju decu

Ispitano je ukupno 4.052 domaćinstava u čitavoj zemlji i dodatnih 615 domaćinstava u romskim naseljima gde je utvrđeno da je stanje slično, odnosno 11 odsto roditelja koristi nenasilne, a 64 odsto pribegava nasilnim metodama.

Takvi podaci izazivaju zabrinutost, jer nasilni načini disciplinovanja dece utiču da dete ima loš stav o sebi - podrivaju samopouzdanje i samopoštovanje deteta, dovode do negativnih osećanja prema roditelju koji koristi nasilne metode, narušavaju poverenje koje dete ima u roditelja.

Istraživanje iz 2013, ipak, pokazuje da je ostvaren napredak u odnosu na prethodno istraživanje te vrste koje je sprovedeno 2005. godine.

Kako upozorava Unicef, još postoje određene oblasti u kojima je potrebno ostvariti napredak, a koje se odnose na razvoj dece u ranom detinjstvu, dečju zaštitu, obrazovanje i zdravlje.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?