Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Mame traže promenu sistema isplate nadoknade

Predstavnice tri udruženja, majke koje su do sada imale problem sa dobijanjem porodiljske nadoknade, posetile su danas Skupštinu Srbije i nastavile kampanju „Pravo za mame“ u okviru koje direktno razgovaraju sa poslanicama kako bi kroz izmenu zakona o finansijskoj podršci porodici promenile sistem isplate tih nadoknada.

Mame traže promenu sistema isplate nadoknade

Angelina Radulović iz udruženje „Roditelj“, rekla je Tanjugu da je kampanja počela 8. marta i do sada je, prema njenim rečima, obavljeno oko stotinak razgovora sa predstavnicima parlamenta koji su najavili svoju podršku.

„Kroz iskustvo rada sa roditeljima prethodnih godina smo shvatili sistem isplate porodiljskih nadoknada mamama koje su zaposlene ne funkcioniše dobro, odnosno taj način isplate preko poslodavca nije dobar jer izaziva višemesečna kašnjenja i zato smo pokrenuli kampanju sa namerom da promenimo član 13. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom“, objasnila je ona.

Kako je obrazložila, izmenom tog člana zakona isplata bi išla direktno iz budžeta na račun mama čime bi se izbegla kašnjenja i zloupotreba od strane poslodavaca.

„Kampanju smo osmislili tako što smo skupili 250 mama koje su imale problem sa svojom porodiljskom nadoknadom i počele da dogovaramo sastanke sa poslanicima kako bismo pojedinačno svakom poslaniku rekli šta je problem i zašto hoćemo promenu zakona“, dodala je Radulović.

Sledeći su koraci da kontaktiramo ministarstvo finansija, da vidimo da li postoje pravne prepreke da se taj zakon promeni, nastavila je ona i pri tome dodala da će osim zakona morati da se menjaju i neka podzakonska akta.

Radulović je izrazila nadu da će se izmene zakona na dnevnom redu naći u septembru.

Ona je napomenula da je ovo prvi put da se neki problem rešava na ovaj način.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?