Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Stopa rađanja u Srbiji znatno opala

Stopa rađanja u Srbiji je za 35 odsto niža od potreba reprodukcije stanovništva.

Stopa rađanja u Srbiji znatno opala

Državna strategija za podsticanje nataliteta se nije mogla u potpunosti primeniti jer je, odmah po njenom donošenju 2008. godine, nastupila svetska kriza, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U odgovoru poslaniku Aleksandru Čotriću, koji je resornog ministra Aleksandra Vulina javno upitao o rezultatima te strategije, navedeno je da takav nivo rađanja znači da bi sledeća generacija žena bila za trećinu manja po broju u odnosu na sadašnju.

"Sa vrednošću stope ukupnog fertiliteta u Srbiji od 1,4 odsto u 2011. nivo rađanja kod nas je ispod evropskog proseka koji iznosi 1,6 dece po ženi", navedeno je u odgovoru.

Srbija je, dodaje se, i emigraciona zemlja, pa je migracioni saldo od 2008. do 2010. godine procenjen na oko 15.000 godišnje.

Navodeći da je problem niskog nataliteta višedecenijski, iz mnogo razloga, u odgovoru je podvučeno i da su "u normativno pravnom sistemu Srbije mere populacione politike propisane prvenstveno Zakonom o radu, Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom i Zakonom o zdravstvenom osiguranju".


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?