Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Žene čine 80% samohranih roditelja u Srbiji

U Srbiji ima više od 116 hiljada samohranih roditelja čija su deca mlađa od 18 godina, a 80 odsto su samohrane majke, rečeno je danas na konferenciji o položaju žena u 2014. godini.

Žene čine 80% samohranih roditelja u Srbiji

"Od ukupno 116.349 samohranih roditelja čija su deca mlađa od 18 godina, 80 odsto su majke, a čak trećina ima mesečna primanja manja od 10.000 dinara po članu", kazala je predstavnica IPSOS Stratedžik Marketinga Ana Delić.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Laslo Čikoš kazao je da su ovakva istraživanja potrebna da bi se napravile preporuke za unapređivanje rodne ravnopravnosti u Srbiji. "Svi na različitim nivoima vlasti treba da rade na poboljšanju stanja, a istraživanje će nam u tome pomoći", kazao je Čikoš i ocenio da se žene u zemlji susreću sa velikim brojem problema.

Više od polovine građana smatra da žene i muškarci nisu ravnopravni, dok osam od deset građanki smatra da je ženama posao češće ugrožen zbog porodičnih obaveza (81 odsto).

Istraživanje je pokazalo i da žene zauzimaju četvrtinu najviših pozicija u kompanijama, a čine nešto manje od trećine preduzetnika. Takođe, nalazi istraživanja ukazuju na tendenciju da žene teže napreduju do najviših položaja.

U istraživanju IPSOS Stratedžik Marketing-a učestvovalo je 916 ispitanika.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?