Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Ekolozi traže ministarstvo

Predstavnici 58 udruženja iz oblasti unapređenja i zaštite životne sredine zatražili su uspostavljanje ministarstva koje će objediniti funkcije upravljanja i zaštite životne sredine, kao i uspostavljanje nezavisnog sistema finansiranja u oblasti životne sredine u Srbiji.

Ekolozi traže ministarstvo

Ta udruženja pokrenula su inicijativu za uspostavljanje dijaloga između organizacija civilnog društva i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

"Inicijativa se zasniva na dosadašnjem iskustvu nezadovoljavajuće, nedelotvorne i sporadične komunikacije između predstavnika izvršne vlasti i civilnog društva", navodi se u saopštenju tih organizacija, i dodaje da je cilj da se doprinese izgradnji i jačanju institucija, uspostavljanju mehanizama za odgovorno upravljanje životnom sredinom.

Imajući u vidu najavljenu rekonstrukciju Vlade Srbije, ta udruženja, pored objedinjenog ministarstva, traže i uspostavljanje funkcionalne politike za borbu protiv klimatskih promena, kao i da javne politike budu zasnovane na ideji i principima održivog razvoja.


s8


Pozivajući se na nacionalne prioritete Strategije održivog razvoja Srbije, ekološka udruženja smatraju da organizacije civilnog društva treba da budu u što kraćem roku informisane o procesu izrade, izmena i dopuna zakona koji regulišu tu oblast.

Potrebno je, kako dodaju, i otvaranje konsultativnog procesa sa civilnim društvom i uspostavljanje mehanizama saradnje između Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i organizacija civilnog društva putem javnog poziva.

Civilno društvo, kao i predstavnici akademske zajednice, lokalnih samouprava i privrede, treba da budu informisani i uključeni u proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji blagovremeno, u oblasti zaštite životne sredine, energetike i klimatskih promena, ocenjuju ekološka udruženja.

Polazne osnove za uspostavljanje dijaloga između civilnog društva i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine dostavljen je tom ministarstvu, predsedniku Vlade Srbije i Narodne skupštine Srbije, Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije, navodi se u saopštenju.
twn Are you sure that you want to switch to desktop version?