Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Počinje izgradnja biogasnih stanica u opštini Bač

Predstavnici lokalne samouprave uručili su slovačkoj kompaniji Agro-Energy građevinsku dozvolu za izgradnju četiri biogasne stanice u industrijskoj zoni u Baču, objavljeno je na internet sajtu opštine.

Počinje izgradnja biogasnih stanica u opštini Bač
Foto: Ilustracija

Predsednik opštine Ognjen Marković istakao je da je zadovoljan jer je konačno završen administrativni deo posla.

"Opština Bač i pokrajinska vlada uložile su više od milion evra da bi sama radna zona bila komunalno opremljena i potpuno spremna za investicije. Inače, ovo je prva velika investicija u našoj radnoj zoni, u poslednjih nekoliko godina. Zaista je zadovoljstvo da smo ovaj administrativni deo završili, da su investitori ispunili sve uslove propisane zakonom i dobili sve neophodne saglasnosti od Elektrovojvodine i Ministarstva energetike“, rekao je Marković.

"Očekujemo od investitorima da u najkraćem roku počnu izgradnju, te da postrojenja prorade sledeće godine“, navodi on.

U samim stanicama biće zaposleno četrdesetak ljudi. Takođe, još sto ljudi radiće sezonske poslove za elektranu, odnosno biće angažovani na prikupljanju sirovina. Inače, slovačka kompanija u ovaj projekat investiraće oko 15 miliona evra.

"Lokalna samouprava imaće prihode, jer je nova firma registrovana u Baču“, kazao je Marković.

O planovima za izgradnju biogasnih stanica, zastupnik investicione grupe iz Slovačke, Miroslav Dian, rekao je:

"U našem interesu je da izgradnja počne što pre. Ukoliko vremenske prilike budu dobre, planiramo da u novembru ili decembru završimo poslove oko temelja. Ostatak radova nije problem, jer se oni mogu obavljati i preko zime“.

Dian je dodao da će, ako sve bude kako treba i radovi počnu na vreme, u roku od šest meseci pustiti biogasne stanice u rad.


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?