Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Festival zelene kuture Grin fest u Beogradu

Četvrti međunarodni festival zelene kulture Grin fest (Green Fest), na kome će biti prikazana 54 filma, održane kreativne i ekološke radionice, diskusije i predavanja, počeo je 13. novembra i trajaće do 15. novembra u Domu omladine Beograda.

Festival zelene kuture Grin fest u Beogradu

Cilj Grin festa, kao manifestacije posvećene ekologiji i zaštiti životne sredine, jeste da kroz obrazovne, umetničke i angažovane programe i proizvode podstakne kulturu življenja u skladu sa "zelenim" vrednostima, saopštio je organizator - Centar za unapređenje životne sredine.

Tokom tri dana posetioci će kroz celinu Grin skrin fest moći da pogledaju takmičarske i revijalne filmove sa ekološkom tematikom, program Grin fild biće posvećen vršnjačkom i stručnom obrazovanju u oblasti zaštite životne sredine koje će se realizovati kroz 16 radionica, dok će se kroz Grin skver međunarodni izložbeni program, predstaviti "zelene" ideje, inovacije, organizacije i proizvodi.

Svečano otvaranje Grin festa dogodilo se sinoć u 20 časova premijernom projekcijom nagradjivanog filma "GMO OMG", dok je program festivala počeo u 10 časova edukativnim i kreativnim radionicama.

Kako je precizirano, u okviru filmskog programa će se naći 48 takmičarskih kratkih i amaterskih filmova iz 18 zemalja, kao i šest revijalnih filmova, od kojih će neki biti premijerno prikazani u Srbiji.

Posetioci će biti u prilici da pogledaju i "Prepuštanje", film o hemijskom društvu - toksinima i hemikalijama prisutnim u svakodnevnom životu i posledicama koje će trpeti generacije ljudi koje se još nisu rodile, zatim "Crna riba", film o svedočenju o zloupotrebi najvećih stanovnika mora u svrhe zabave i razonode, film "Više od meda" o aktivnom izumiranju kolonija pčela širom sveta, kao i film "Bačeni u đubre" kroz koji gledaoce vodi oskarovac Džeremi Ajrons.

Deo festivala posvećen obrazovnom programu, Grin field, ove godine ugostiće više od 1.000 učenika osnovnih i srednjih škola i fakulteta.

Ekološki aktivizam, ekološki otisak, kao i eksperimenti na životinjama, samo su neke od tema tih radionica, među kojima su i kreativne, za sve uzraste, od reciklaže do fotografske radionice.

Deo namenjen studentima donosi panel diskusiju o izveštavanju medija o životnoj sredini, predavanje o pasivnoj arhitekturi, kao i radionicu o profesionalnim izazovima u zaštiti predela.

U okviru izložbenog programa Grin skver svi posetioci će moći da uživaju u izložbama Nikole Šolića "Una Voda", Svetskog fonda za prirodu "Vodeni lavirint" i ekološkog sajta agencije Beta "Zelena Srbija".

Predstaviće se i arboretum Šumarskog fakulteta sa senzornim vrtom, kompanija Vip mobajl sa Zen baštom, Centar za promociju nauke interaktivnom instalacijom "Deset otvorenih pitanja nauke", Riken fondacija haljinom i solarnom sušarom od aluminijumskih konzervi, solarna centrala elektrotehničke škole "Rade Končar".

Ulaz na programe Međunarodnog festivala zelene kulture Grin fest je i ove godine besplatan, ali će, zbog ograničenih kapaciteta raspoloživih sala, ulaz biti slobodan samo za posetioce koji su se prijavili i preuzeli karte.

Svi zainteresovani za praćenje revijalnog programa na Grin festu mogu da naruče karte putem zvaničnog sajta festivala - www.greenfest.rs.

Ovogodišnji Grin fest se održava uz pomoć Grada Beograda, Sekretarijata za zaštitu životne sredine i kompanije Vip mobajl.


s8
twn Are you sure that you want to switch to desktop version?