Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Otkrivena biljka koja apsorbuje metal

Naučnici su na Filipinima otkrili novu biljku Rinorea niccolifera koja ima neverovatnu sposobnost apsorpcije metala.

Otkrivena biljka koja apsorbuje metal

Nekim mehanizmom koji još nije razjašnjen ova biljka nagomila do 18.000 ppm metala u svom lišću, a da se ne otruje (eng. parts per million upotrebljava se za izražavanje koncentracije u relativnim proporcijama i bezdimenzionalna je veličina). To je 100 do 1.000 puta više od nivoa nikla u većini ostalih biljaka.

Ova nova vrsta pronađena je na otoku Luzan na Filipinima, na području poznatom po tlu bogatom metalima, objavljeno je u časopisu PhytoKeys.

Sposobnost gomilanja tako velike količine nikla jako je retka u biljnom svetu – zasad je poznato samo 450 biljaka širom sveta koje imaju tu sposobnost hipergomilanja. Čak i u područjima koja su bogata niklom, manje od jedan odsto biljaka ima sposobnost hipergomilanja.

Ova biljka zanimljiva je ne samo u naučnom smislu, već ima i praktičnu primenu. Mogla bi se koristiti u ekološku svrhu kako bi se pročistilo tlo zagađeno metalom. A mogla bi se koristiti i u komercijalne svrhe kako bi zaživelo tzv. „zeleno rudarstvo”, gde bi se uz pomoć biljaka iz tla izvlačili željeni metali.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?