Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Srbija među 10 najvećih emitera ugljen dioksida u svetu

Srbija je među deset država u svetu po emisijama ugljen dioksida po glavi stanovnika, saopšteno je iz Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR).

Srbija među 10 najvećih emitera ugljen dioksida u svetu

Ove tvrdnje su potkrepljene podacima da je Srbija 1990. godine emitovala oko 80 miliona tona ekvivalenta CO2, dok je 2010. dostigla oko 85-89 miliona tona. Od toga, kako tvrde, energetika emituje oko 70%, a poljoprivreda i saobraćaj značajan deo preostalih emisija.

"Iz ovih podataka je jasno da je najveći izazov redukcija emisija u energetici. U tom smislu je EU odlučila dekarbonisati energetski sektor do 2050. godine, odnosno već do 2030. redukovati za 40% emisije iz energetike. Do tada je cilj i da se najmanje 27% energije proizvodi iz obnovljivih izvora", navedeno je u saopštenju CEKOR-a.

Ocenjeno je da su nedavne poplave pokazale i da se regulaciji voda u našoj regiji pristupa pogrešno i nesistemski, jer regija nema problem sa viškom, nego sa manjkom voda. To se, po njima, najbolje vidi kroz velike štete od suša koje se dešavaju svake godine zbog značajnog smanjenja podzemnih voda, drastično smanjenje voda u rekama, posebno u planinskim krajevima.

"Višedecenijska nebriga i urbanistički haos su doveli do toga da su ogroman broj kuća i čitava područja građeni na hidrološki neprilagođenim područjima, te su značajni infrastrukturni, stambeni i industrijski objekti građeni u koritima odnosno plavnim područjima reka čime je prirodni tok voda onemogućen", navedeno je u saopštenju.

U CEKOR-u smatraju da će proces pridruživanja Evropskoj uniji usmeriti razvoj Srbije i regije u pravcu održive regulacije i zaštite voda i omogućiti povećanje područja pod režimom zaštićenih bioloških celina kao i energije iz obnovljivih izvora.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?