Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Supermarket koristi bačenu hranu kao energent

Britanski lanac supermarketa Sensberis (Sainsbury's) otvorio je prvi supermarket na svetu koji kao izvor energije koristi hranu kojoj je istekao rok upotrebe, preneli su mediji u svetu.

Supermarket koristi bačenu hranu kao energent

Sensberis je odlučio da dokaže da hrana koja završi u otpadu ima mogućnost "života" i izvan kontejnera.

Supermarket je nakon instalacije sistema za pretvaranje biomase u energiju putem anaerobne digestije isključen sa nacionalne električne mreže te sada u potpunosti zadovoljava sve svoje energetske potrebe uz pomoć bačene hrane, odnosno one kojoj joj je istekao rok upotrebe.

Taj lanac supermarketa trenutno je najveći britanski proizvodjač energije iz bačene hrane, jer proizvodi dovoljno struje za napajanje 2.500 domaćinstava godišnje.

Hrana kojoj ističe rok upotrebe, pre nego što kao otpad završi u postrojenju supermarketa za proizvodnju energije, biva ponudjena dobrotvornim ustanovama kako bi videlo da li može da se iskoristi kao pomoć najsiromašnijim članovima društva, nakon njih na red dolaze farmeri koji uzimaju ostatke za stočnu hranu, a tek "ostaci ostataka" završavaju u anaerobnom digestoru i postaju električna energija.

Na taj način, kao ističu iz Sensberisa, hrana kojoj ističe rok se uopšte ne šalje na deponiju, a kompanija je uvek u potrazi za novim načinima ponovnog korišćenja i recikliranja i drugih oblika otpada.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?