Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Oko ovoga se svađaju svi parovi

Svađanje s partnerom nikada nije lep prizor niti poželjna situacija.

Oko ovoga se svađaju svi parovi

Možda vam se čini da se samo vi svađate, a svi ostali žive u raju, ali činjenica je da i drugi parovi prolaze kroz identične faze i situacije. Znate li oko čega se svi parovi svađaju?

Potreba za pažnjom

Svako želi da se oseća poželjeno i privlačno, ali reći partneru da se ne osećate tako, ume da bude prilično teško. Što god uradili, nikako nemojte da čekate da se ti osećaji nagomilaju, jer nakon nekog vremena više nećete to moći da držite u sebi, a to bi vam moglo ozbiljno narušiti odnos. 'Stvar je u tome da svako želi da mu partner posveti pažnju, a kada osećamo da ne dobijamo dovoljno pažnje, tada počinju svađe, prepirke, gluma i pretvaranja. Mnoge svađe koje se javljaju zbog razloga kao što je koketiranje i ljubomora, najčešće skrivaju pravi razlog, a to je nedostatak pažnje', kaže Tami Nelson, autorka knjige 'The New Monogamy: Redefining Your Relationship After Infidelity'.

Kako bi se izbegao taj začarani krug, Tami preporučuje da partneru svaki dan kažete tri stvari koje cenite kod njega, a nakon toga neka i on vama kaže isto tri stvari koje ceni kod vas. Fokusiranje na ono što volite kod partnera i na ono što on voli kod vas omogućava usmeravanje na pozitivne strane u vezi i sprečavanje sukoba.

Rodbina

Uža i šira rodbina oduvek je bila izvor brojnih sukoba između partnera. A zahvaljujući društvenim mrežama, sada su kontakti s rodbinom češći, a veze s njima sve čvršće pa se ti sukobi podižu na nov nivo. Kako rešiti tu situaciju? Oba partnera moraju da budu proaktivni u rešavanju problema, kaže Gari Njuman, autor knjige 'Connect to Love: The Keys to Transforming Your Relationship'.

Nikako ne treba preuzimati ulogu posrednika, a ako jednom od roditelja treba nešto da kažete, to treba da učinite, a ne partner. Osim toga, treba da postavite realna očekivanja i ne tražite od partnera da vaše roditelje voli kao svoje.

Korišćenje mobilnog

Ako je vaš partner postao zaluđen novim tehnologijama i za vreme večere se krije iza ekrana mobilnog, krajnje je vreme da usvojite određena pravila korišćenja telefona. 'Ukažite partneru na to kako bi se on osećao da sedi nasuprot osobe koja se za vreme večere dopisuje, kucka i proverava društvene mreže', kaže Lora Vaser, advokat za razvode iz Los Anđelesa. Ako je ikako moguće, za vreme izlaska ostavite telefone kod kuće, ili ga isključite za vreme obroka, gledanja filmova ili važnih razgovora.

Seks

Poznata izjava Džoela Mekhalea u 'The Soupu' je ona kako je najbolja stvar u braku to što možete uživati u seksu sa svojim najboljim prijateljem. Međutim, koji je najgori deo? Biti seksualno odbijen od svog najboljeg prijatelja. Istina je, ništa nije tako frustrirajuće u braku poput različitih stavova partnera po pitanju seksa. "Kada s partnerom razgovarate o problemima povezanim sa seksom, izbegavajte međusobno optuživanje i s obzirom na situaciju, jasno izrazite svoja osećanja i kako se osećate u vezi sa njegovim određenim odlukama, postupcima i željama. Možda ćete biti iznenađeni kada iskreno iznesete sopstvena osećanja, kako će i vama partner iskreno reći kako se on oseća u toj određenoj situaciji", tumači Nelson. Naime, takva vrsta otvorenog razgovora u kojem nema osuđivanja daje partnerima priliku da izraze svoje mišljenje i želje i razloge nezadovoljstva. Cilj takvog razgovora je postići kompromis, a ne utvrditi ko je u pravu.

Vreme provedeno s decom

Od fudbalskih utakmica, treninga, do kreativnih projekata za školu, vrlo je teško održati korak s klincima, ali još je teže ako partner beži od te odgovornosti. Ako se osećate poput solo roditelja, nemojte da ćutite, već to i glasno recite, savetuje Marina Sbroči, autorka knjige 'Stop Looking for a Husband: Find the Love of Your Life'. Sedite s partnerom, pokažite mu raspored i dogovorite ravnomernu podelu. Ako u određenim aktivnostima posebno uživa, poput spremanja dece za spavanje, prepustite mu to, a već tih dodatnih 15 minuta s decom moglo bi biti vrlo bitno. Osim toga, angažujte klince da pomognu oko pripreme doručka i večere i odvojite vreme za porodične obroke i vreme za porodicu stavite u sopstveni raspored kao i bilo koje druge važne obaveze u životu.

Novac

Stara izreka kaže kako se u braku radi o ljubavi, a u razvodu o novcu. Put do razvoda obično započinje svađama oko novčanih pitanja, a nedavno istraživanje "Money" magazina pokazalo je kako se većina parova najčešće svađa upravo zbog novca. Kako biste sprečili svađe oko novca, prema savetu finansijske savetnice Gabriel Klemens, s partnerom treba da porazgovarate i saznate kakav tačno stav ima o novcu. Naime, upravo svađe oko novca započinju time da pojedinci u vezi imaju različite stavove o novcu. Ako znate kako vam se partner odnosi prema novcu, to će vam pomoći da shvatite zašto na nešto želi ili odbija da potroši novac, a isto tako lakše ćete uspeti da se dogovorite oko raspodele novca.

Svađanje 'ni oko čega'

Ako se redovno svađate oko nebitnih stvari, a svađa bukne nenadano, iz čista mira, našli ste se u zamci 'svađanja radi svađanja'. "Takav način svađanja zapravo maskira mnogo veće i važnije probleme, i upravo to može uništiti vezu", tvrdi Marina Sbroči. Ako vam smeta neravnopravna podela kućnih poslova, nemojte trpeti u tišini i onda 'puknuti' na sitnice. Jednostavno smireno i iskreno recite šta vas muči i zatražite da vam partner pomogne. "Prava veza je ulaganje i davanje bazirano na iskrenoj komunikaciji", naglašava Sbroči.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?