Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Kuvano vino za pamćenje

Stiglo je vreme za kuvano vino!

Kuvano vino za pamćenje

Probajte aromatizovanu varijantu omiljenog zimskog napitka, po receptu Džejmija Olivera.

Sastojci:

- 2 mandarine
- 1 limun
- 1 limeta
- 200 g šećera
- 6 karanfilića
- 1 štapić cimeta
- 3 lista lovora
- 1 štapić vanile
- 2 zvezdasta anisa
- 2 flaše crnog vina

Priprema:

1. Oljuštite mandarinu, limetu i limun i iseckajte ih na male komade. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano mešanje pustite da se otapa na srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, pa sve zalijte sokom mandarine. Dodajte karanfilić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanile isecite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promešajte i prelijte s vinom tek toliko da prekrije sve sastojke.

2. Ostavite na laganoj vatri da se smesa kuva oko 5 minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi, nakon čega ćete dobiti gusti sirup. Dobijeni sirup baza je za savršeno ukusno kuvano vino, iz kojeg ostatak alkohola naknadno pomešan na ovaj način neće izvetriti.

3. Kada je vaš sirup poprimio kremastu strukturu, smanjite vatru i u lonac dodajte anis i nalijte ostatak vina. Lagano sve zagrevajte oko pet minuta pazeći da ne provri, potom vino natočite u čaše i poslužite.

Savet: Količinu sastojaka u receptu možete smanjiti ili dodati neke svoje omiljene, zavisno od ukusa koji preferirate. Najvažnije je da sledite postupak pripreme sirupa, koji je baza za savršeni ukus kuvanog vina.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?