Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Napravite sami jabukovo sirće

Jabukovo sirće nije korisno samo za ishranu, već se može upotrebljavati i za negu kože, kose, čišćenje kuće, skidanje kamenca, ali i za mršavljenje ili izbeljivanje zuba. Možete ga kupiti u prodavnici, ali ako imate jabuke u svom dvorištu, lako ga možete napraviti i sami.

Napravite sami jabukovo sirće

Za 15 do 20 litara jabukovog sirćeta potrebno je oko 50 do 60 kilograma jabuka. Operite ih, skinite sve trule delove, ne morate da ih ljuštite, i ubacite ih u sokovnik. Možete i da ih izrendate, ali je to malo teži i komplikovaniji način.

Pošto usitnite jabuke ubacite ih u čistu posudu zajedno sa sokom i ostavite sve da odstoji dva, tri dana. Posudu prekrijte gazom da ne bi upala prljavština, ali i da bi se omogućio protok vazduha za vrenje.

Posle dva, tri dana, procediti smesu kroz gazu tako da ostane samo sok, koji ćete opet ostaviti pokriven gazom u posudi. Tečnost će biti mutna, a vremenom će se stvoriti opna na vrhu.

Povremeno procedite tečnost kroz gazu da se ne "pokvari" i ponovno vratite u posudu i prekrijte gazom, a sok će se vremenom razbistriti.

Svakako probajte, i kada vam se ukus dopadne, prespite sirće u čiste staklene flaše. Ako dodate gljivice kvasca ili imate sirćetnu pečurku, to će svakako ubrzati proces vrenja. Bez toga, sirćetu će trebati malo više vremena da se napravi, možda i nekoliko meseci.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?