Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Auto mi stao u mraku. Šta sada?!

Automobil se pokvario, a napolju pada mrak… Ovde ste najveća opasnost upravo vi, ukoliko vas drugi vozači ne vide. Spas su žuta rotacija, reflektujući prsluk i sigurnosni trougao!

 

Auto mi stao u mraku. Šta sada?!


Morate računati na to da kada izlazite iz automobila na putu a pogotovo noću, jednostavno morate da obučete reflektujući prsluk! To je jedini način da vas drugi vozači vide.


Samo se setite koliko se iznervirate kada vidite pešaka da noću pretrčava ulicu ili hoda uz kolovoz van naselja.


Takođe, nisu retki slučajevi da, kada se dogodi saobraćajna nesreća na putu, ljudi koji su želeli da pomognu nastradaju. Ako želite da pomognete uvek morate prvo osigurati sebe, pa tek onda druge. Tako je jedino ispravno, što potvrđuju i brojna stručna uputstva za pružanje pomoći kada je reč o saobraćajnoj nezgodi.


Dakle, zbog svega toga smo spremili najvažnija pravila koja će pomoći kako vozačima koji su ostali u kvaru tokom noći, tako i onima koji žele da pomognu unesrećenim ljudima na putu.


Posle prsluka, postavite sigurnosni trougao na najmanje 50 metara od vozila ukoliko je na auto-putu, odnosno 10 metara ukoliko je u gradu, postoje i druge stvari koje nisu propisane zakonom kao obavezne, ali i te kako mogu pomoći.


Aktiviranje četiri migavca ovde se podrazumeva, dok je žuto rotaciono svetlo nešto što bi najviše pomoglo jer je najuočljivije za druge vozače. Ipak, ovde se mnogi sa pravom pitaju da li je uopšte dozvoljeno da ga putnička vozila koriste. Štaviše, retko ko od vozača civila u svojoj opremi ima i ovo svetlo.


Da ne bude zabune, žuto rotaciono svetlo, osim službenih vozila, mogu da koriste i civili, odnosno putnička vozila ali samo u određenim slučajevima. Naime, prema članu 111, Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, žuto trepćuće ili rotaciono svetlo može da se upotrebljava na vozilu kao upozorenje za prinudno zaustavljeno vozilo, saobraćajnu nezgodu, priredbu na putu ili drugu prepreku.


Dakle, uz službe održavanja kao i komunalne službe koje imaju obavezu da koriste žuto rotaciono svetlo i mi, "obični" vozači možemo ih nabaviti i koristiti ali samo u situacijama koje smo naveli, a koje propisuje ZOBS. U suprotnom sledi kazna od 6.000 do 20.000 dinara.s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?