Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Korisni saveti za proveru stanja polovnih automobila

Kupovina polovnog automobila nije nimalo laka stvar. Naravno da se test vožnjom može puno saznati o automobilu, ali neke stvari morate proveriti pre nego što sednete za volan, kako ne biste kupili "mačku u džaku".

Korisni saveti za proveru stanja polovnih automobila

Najsigurniji način provere, uz obaveznu test vožnju, je odlazak u neki od servisa, obavezno kod majstora kojeg poznajete. Ali, pre nego što do toga uopšte dođe, saznajte koje stvari možete proveriti i sami.

Prva stvar koju bi trebalo proveriti je servisna knjižica koja bi morala biti ispunjena i pečatirana. Ako je automobil servisiran u službenom servisu to ćete vrlo lako proveriti, a ako je servisiran u inostranstvu, onda možete pokušati preko broja šasije dobiti servisnu istoriju automobila. Ukoliko je auto registrovan, onda obavezno proverite i saobraćajnu dozvolu.

Naš savet je da automobil nikada ne pregledavate noću ili pod svetlom reflektora jer vam se može dogoditi da propustite neke neravnine ili udubljenja na limariji, što može biti znak korozije ili prepravki. Obratite pažnju i na nijansu boje, jer ukoliko je jedan dio svetliji od drugog, velike su šanse da je na automobilu nešto rađeno pa je zato obojen drugačijom nijansom.Kada sednete u automobil, nemojte ga odmah paliti, već prvo dajte kontakt i pričekajte da se svetla na instrument ploči prvo upale, a zatim i ugase. Ukoliko neki od njih, a tu pre svega mislimo na indikator servo upravljača, akumulatora, vazdušnih jastuka, nastave svetliti i kada se motor upali, onda je to jasan znak da je automobil u kvaru.

Kada sednete na mesto vozača, rukama pređite preko cele površine volana. Ukoliko primetite neravnine, udubljenja ili mestimičnu dotrajalost volana, znajte da je prešao veliki broj kilometara, iako mu možda tako ne piše na instrument ploči. Što se papučica tiče, ukoliko su izlizane, to je još jedan od znakova da je automobil dosta korišćen. Obratite pažnju i ako su papučice nove, jer se može dogoditi da su menjane.

Za svaki slučaj proverite ima li automobil servisne nalepnice ovlašćenog servisera, na kojima je upisan datum servisa, pređena kilometraža u tom trenutku i šta je sve od malog ili velikog servisa napravljeno.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?