Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Fijat punto odsad elektromobil

Auto-moto savez Srbije predstavio je u petak svoj prvi elektro-automobil i najavio da bi mogao da pokrene i proizvodnju ukoliko bude narudžbina.

Fijat punto odsad elektromobil

To nije prvi pokušaj da se napravi srpski elektro-automobil, do sada ih je bilo dvadesetak, ali je automobil AMSS na struju poseban po tome što auto nije izgubio performanse.

Ima bolje baterije i sistem koji prilikom kočenja dopunjuje baterije, tako da manje troši u gradskoj vožnji, rečeno je na konferenciji za novinare u Centru za motorna vozila AMS.

Stručnjaci AMS su prvi svoj elektro-automobil napravili od fijat punta, koji su prepravili kako bi dobili štedljivije službeno vozilo. "Mi smo ovo uradili kao eksperiment, ali nemamo ništa protiv ni da počnemo proizvodnju", rekao je direktor CMV AMSS Milan Božić.

"Glavne karakteristike punta na električni pogon su: elektromotor snage 40 kilovata, težina otprilike kao i pre vađenja dizel motora i rezervoara, potrošnja 150 do 200 dinara na 150 km, što zavisi od toga kada se puni, može da razvije maksimalno nešto više od 130 km na sat, s maksimalnim obrtnim momentom od 140 njutn-metara", naveo je Božić.

Da bi se baterija maksimalno napunila potrebno je šest sati, a već za jedan sat punjenja baterija se napuni 30 do 40 odsto. Automobil troši struju kao, na primer, bojler i može da se dopuni na bilo kojoj priključnici za električnu energiju napona od 220 volti.

Zanimljivo je da automobil ima odlično ubrzanje, s obzirom na to da mu je potrebno između šest i sedam sekundi da razvije brzinu između 60 i 80 km na sat, istakao je Božić.

On je rekao da je cilj AMSS-a da svoja vozila za službu pomoći na putu preprave zbog potrošnje.

Kako je naveo, životni vek litijum-jonskih baterija je oko osam godina odnosno 3.000 punjenja i za to vreme je ušteda tolika da otplati još dva takva automobila.

U izradu prvog automobila je potrošeno oko 20.000 evra, ali će svaki sledeći električni punto biti jeftiniji, pa se očekuje da prepravljanje punta na električni pogon košta oko 12.000 evra, s obzirom na to da samo za baterije treba izdvojiti oko 7.000 evra.

Ubačen je slovenački elektromotor koji košta oko 1.000 evra.

Božić je kazao da može bilo koji automobil da se prepravi, ali da za sada mogu da govore o troškovima samo za punto.

On navodi da bi, ukoliko bude 10 i više narudžbi za jedan automobil, AMSS pronašao nekog proizvođača i s njim pokrenuo proizvodnju, ali da im se za sada ne isplati da rade pojedinačno za svako vozilo.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?