Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Prvi samovozeći automobili izlaze na ulice Velike Britanije

Od januara sledeće godine, stanovnici Velike Britanije će na ulicama svoje zemlje moći da vide prve samovozeće automobile čije je testiranje odobrila vlada u cilju poboljšanja sigurnosti i smanjenja zagađenja vazduha.

Prvi samovozeći automobili izlaze na ulice Velike Britanije

U ovim automobilima možete napraviti pauzu od vožnje bez zustavljanja.

Tri različita grada su odabrana da učestvuju u projektu vrednom 10 miliona funti (12.5 miliona evra), a testiranja će trajati između 18 i 36 meeci, saopšteno je iz britanskog Odeljenja za biznis i inovaciju.

"Naporan rad naših naučnika i inženjera je omogućio da Velika Britanija bude jedan od glavnih pionira u razvoju autonomnih vozila", rekao je poslovni sekretar Vins Kejbl u saopštenju. "Za manje od šest meseci, samovozeći automobili će se naći na našim ulicama, a na ovaj način ćemo izbiti u sam vrh ove moderne tehnologije", dodao je on.

BMW, Volvo, Folksvagen i Dajmler su samo neki od proizvođača koji trenutno proizvode automobile sa tehnologijama poput automatkog parkiranja. "Gugl" je ranije najavio da će izgraditi 100 samovozećih automobila koji uopšte neće ni imati volan ni papučicu za gas.

Gugl je pre dve godine sa svojim autonomnim vozilima prešao skoro 500.000 kilometara

U Americi su testiranja ove tehnologije krenula ranije pa je pre dve godine "Gugl" sa svojim autonomnim automobilima prešao skoro 500.000 kilometara, dok su države Nevada, Kalifornija i Florida već odobrile zakone koji utiru put legalizaciji autonomnih vozila u saobraćaju.

Prvi samovozeći automobili izlaze na ulice Velike Britanije

Javnost je i dalje podeljena, pogotovo po pitanju bezbednosti samovozećih automobila, a najveću brigu predstavljaju napadi hakera ali i legalna pitanja poput određivanje krivice u slučaju sudara samovozećeg automobila.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?