Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Tri godine nakon usvajanja propisa registrovane samo tri odgajivačnice u Srbiji

Povodom tri godine od usvajanja Pravilnika o uslovima koje moraju da ispunjavaju odgajivačnice za životinje, udruženja Feniks, Nada za životinje Riska i Link plus upozoravaju da se danas u Registru odgajivačnica Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine nalaze samo dve odgajivačnice pasa i jedna odgajivačnica akvarijumskih ribica.

Tri godine nakon usvajanja propisa registrovane samo tri odgajivačnice u Srbiji

"Odmah po usvajanju, 2012. godine, dvaput smo predlagali da se Pravilnikom obuhvate i kućni ljubimci, što bi u značajnoj meri doprinelo rešavanju problema napuštenih životinja. Ovakvom promenom, s obzirom da Pravilnik ne poznaje rase, zaustavilo bi se masovno razmnožavanje u kućnim uslovima i napuštanje pasa i mačaka", kaže Milica Ranković, predsednica Udruženja za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti Feniks.

Ona objašnjava da bi se ovakvom definicijom učinio prvi korak u borbi protiv napuštanja kućnih ljubimaca jer su ad hoc odgajivači nepresušni izvor napuštenih životinja.

Milja Krivokuća iz udruženja Nada za životinje – Riska kaže da se nesprovođenjem postojeće zakonske regulative obesmišljavaju napori građana, organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava u rešavanju problema. "Činjenica je da veliki broj vlasnika pasa i mačaka koji nisu uspeli da prodaju ili poklone potomstvo svojih životinja, odluče da izbace štence i mačiće na ulicu, čime se problem napuštenih životinja uvećava", objašnjava Krivokuća.

Oglasi za prodaju pasa i mačaka preplavili internet

"U registrovanim prodavnicama prodaju se različite vrste životinja (ptice, vodozemci, ribe, glodari) koje su nabavljene od neregistrovanih odgajivača, a internet portali i štampani magazini preplavljeni su oglasima za prodaju pasa i mačaka. U registru Kinološkog saveza Republike Srbije nalazi se 3000 odgajivača pasa koji nisu upisani u registar Ministarstva, niti u registar Agencije za privredne registre. Razne izložbe mačaka prilika su da neregistrovani odgajivači besplatno reklamiraju mačiće koje prodaju", kaže Nataša Vukmirović iz udruženja Link plus i dodaje da bi ovim problemom trebalo da se bavi i Ministarstvo finansija.

Udruženja navode da je neophodno da se odgajivačka delatnost uvede u zakonske okvire, a da se građanima obezbedi besplatno ili jeftino čipovanje i sterilizacija, jer te mere predstavljaju prvi korak u rešavanju problema napuštenih životinja.s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?