Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Kako izabrati ime za svog ljubimca?

Imenovanje vašega psa ili mačke nije samo zabavna i kreativna aktivnost. Ključno je i pri treniranju vašeg ljubimca i u velikoj meri utiče i na njegovu sigurnost i zdravlje.

Kako izabrati ime za svog ljubimca?

Ako je ljubimac dobro naučio svoje ime, na njega će obraćati pažnju i ono će ga dovoditi u stanje povećane pažnje. Tako ćete moći da ga dozovete u slučaju opasnosti, blizu puta, velikog, agresivnog psa i slično.

Kako naučiti ljubimca na njegovo ime?

Za podučavanje psa ili mačke da nauči svoje ime treba nešto vremena. Ljubimce koji su živeli usamljenim životom ili malo komunicirali s ljudima treba prvo naučiti da im se isplati da vas poslušaju.

Učenje pasa i mačke njihovim imenima traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja, ali postupak je isti. Jednostavno morate odabrano ime povezati s pozitivnim iskustvom. To može biti mala, ali ljubimcu vredna nagrada (poslastica, maženje, igra u kojoj uživa). Učinite to zabavnim i lakim iskustvom i imajte na umu da su pritom važni intonacija vašeg glasa i ponavljanje. Podučavajte ga veselim glasom i što češće ponavljajte njegovo ime, nakon čega odmah sledi nagrada. Isprva će reakcija ljubimca na vaše dozivanje biti samo pogled uprt u vas, ali kasnije će početi i da se odaziva i prilazi vam na poziv.

Nauka u imenima pasa i mačaka

Psi i mačke na neke suglasnike reaguju jače nego na druge jer im privlače više pažnje, tj. aktiviraju više audioreceptora u mozgu. To su "k", "p" i "d". Neki drugi, mekši konsonanti, uzrokuju slabiju moždanu reakciju.

Znamo da kratka, odrešita zapovest u uzlaznoj intonaciji podstiče motoričku aktivnost, tj. pokret, dok reči izgovorene dugo, polagano i mirno nemaju takav učinak.

Ljudi koji pse vode na takmičenja u spretnosti koja zahtevaju mnogo naredbi preferiraju kratka imena. Duga imena su nespretna za brza dozivanja i upozorenja pa ljubimcima obično treba nešto duže da ih nauče.

Takođe se ne preporučuje psima davati zastrašujuća imena koja bi ljude, kada ih na ulici dozivate, mogla uplašiti.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?