Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Psi osećaju ljubomoru

Psi su u stanju da budu ljubomorni, pokazala je nova studija objavljena u naučnom žurnalu "PLOS ONE".

Psi osećaju ljubomoru

Istraživanje, za koje naučnici tvrde da je prvi eksperiment o psećoj ljubomori, moglo bi da redefiniše stav da je kompleksna emocija poput zavisti, ljudska konstrukcija, rekla je Kristin Haris, autorka studije i psiholog sa Univerziteta Kalifornija.

Vlasnici 36 malih pasa trebalo je da urade tri stvari na testu - da svu pažnju posvete robotu-psu, plastičnoj bundevi i čitaju dečju knjigu naglas ignorišući svog ljubimca.

Stručnjaci su posmatrali reakcije pasa. Oko 80 posto pasa je gurkalo ili dodirivalo svoje vlasnike kada su se igrali sa igračkom, gotovo dva puta više nego kada su se igrali sa bundevom i četiri puta više nego dok su čitali.

Četvrtina pasa je čak i škljocnula zubima na igračku koja laje, cvili i maše repom kada se vlasnik igrao sa njom. Samo je jedan pas zarežao na bundevu i knjigu, piše Rojters.

"Ne možemo da govorimo o subjektivnim osećajima svakog psa, ali se čini da su bili motivisani da zaštite važnu društvenu vezu", navela je Harisova u saopštenju.

Stručnjaci smatraju da se ljubomora razvila kao način da životinjski parovi zaštite svoje seksualne veze ili da se mladunci bore za hranu i pažnju roditelja.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?