Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Za glasno telefoniranje izbacuju iz prevoza

Poljake ili turiste koji imaju običaj da glasno razgovaraju u gradskom javnom prevozu u nekim poljskim gradovima od jeseni čeka neprijatno iznenađenje - vozač će ih izbaciti iz autobusa ili tramvaja.

Za glasno telefoniranje izbacuju iz prevoza

Veliku kampanju protiv glasnog, često vulgarnog dosađivanja ostalim putnicima koji nehotice saznaju za lične probleme ili šta će dotični jesti za ručak, od početka novembra sprema turistički biser na jugu Poljske, Krakov.

Kampanja počinje video klipom na ekranima autobusa i tramvaja u kojima na glasno telefoniranje jednog putnika ostali u horu gromko odgovaraju: "Ne želim da čujem šta će biti za ručak".

"Telefonski razgovori u javnom prevozu često su puni vulgarnosti. To već postaje nepodnošljivo. Računamo da će ih kampanja naterati da se zamisle. A one koji budu dojađivali najviše vozači će izbacivati iz prevoza", kazao je za list "Metro" portparol gradskog prevoza u Krakovu Marek Gancažik.

Pre Krakova u borbu protiv glasnih razgovora mobilnim telefonom u prevozu upustio se već Bjalistok na severoistoku Poljske gde je u gradskim autobusima telefoniranje potpuno zabranjeno, kao i upotreba bilo kakve audio i video opreme.

O sličnom potezu, potpunoj zabrani razmišlja i poljska prestonica Varšava, a za pravo joj daju ankete po kojima čak 67 odsto Poljaka pozdravlja izbacivanje putnika iz autobusa za glasno telefoniranje kao dobru ideju.

Manija telefoniranja u prevozu nije dojadila trećini anketiranih.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?