Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Kako da iskoristite so, a da nije začin?

So je neophodan kuhinjski začin i većina nas je koristi u svakodnevnoj pripremi hrane. Verovano niste ni pomislili da to nije jedini način na koji možemo da koristimo so.

Kako da iskoristite so, a da nije začin?

1) OČISTITE BOKAL ZA FILTER KAFU
U stakleni bokal za filter kafu dodajte četiri kašičice soli, jednu kašičicu usitnjenog leda i jednu kašičicu vode. Vrtite bokal dok tečnost ne očisti njegovu unutrašnjost i zatim ga isperite.

2) UKLONITE NEČISTOĆE IZ VAZE
Nečistoće iz vaze možete očistiti smesom soli i sirća. Pomešajte trećinu šoljice soli i dve kašičice sirćeta. Smesu rasporedite po unutrašnjosti vaze i pustite da odstoji 20 minuta, nakon toga isperite. Ukoliko čistite veću vazu, povećajte količinu soli i sirćeta.

3) POČISTITE RAZLIVENO JAJE
Slomljeno jaje teško je pokupiti sa poda ili tepiha, a da pri tom ne ostanu fleke. So vam može pomoći u tome. Razliveno jaje prekrijte solju i potom obrišite papirnim ubrusom.

4) OČISTITE RĐU SA METALA
Da uklonite rđu sa makaza, ručica bicikle ili bilo koje druge zarđale metalne površine, napravite smesu od šest kašičica soli i dve kašičice soka od limuna. Prekrijte zarđalu površinu, istrljajte dobro suvom krpom pa isperite i osušite.

5) UKLONITE FLEKE OD VINA
Ako prospete vino na pamučnu majicu, ne paničite. Posipite so na mrlju, zatim majicu potopite u hladnu vodu na 30 minuta i potom isperite.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?