Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Najstariji crtež napravljen pre 500.000 godina

Evropski arheolozi otkrili su jednostavan crtež na jednoj slatkovodnoj školjki staroj 500.000 godina uz ocenu da je to najstariji geometrijski oblik koji je nacrtao čovek, prenosi naučni časopis Nejčer (Nature).

Najstariji crtež napravljen pre 500.000 godina

"Autor crteža je praistorijski čovek - Homo Erectus koji je tada živeo na obali reke Solo na indonežanskom ostrvu Java. To je najstariji grafički izraz koje je čovek svojom rukom napravio", izjavio je arheolog Fransisko Eriko.

Po njegovim rečima, to je prvi ljudski crtež napravljen s namerom. Crtež prikazuje cik-cak liniju.

"Ne znamo zašto je čovek to nacrtao. Možda je to bio znak vlasništva, neki lična šifra ili poklon", rekla je naučnica Žozefina Jordens sa univerziteta Lajden u Holandiji.

Ona je rekla da se nacrtani geometrijski oblici smatraju znakom modernih kognitivnih sposobnosti čoveka.

Cik-cak linija napravljena je šiljatim alatom odmah pošto je školjka izvađena iz reke i još imala zaštitni sloj, naveli su naučnici i dodali da je zbog toga "gravirani crtež" očuvan.

"To otkriće je iznenađujuće pošto je većina praistorijskih otisaka stara oko 300.000 godina. Ipak ne smatramo da je reč o umetnosti ili simbolu kao na sličnim ali složenijim crtežima otkrivenim u Južnoj Africi, koje je čovek napravio pre oko 100.000 godina", zaključila je holandska naučnica.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?