Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Mesta na kojima ljubav postaje 'večna'

Postoje neke destinacije u svetu za koje se vezuju određene ljubavne legende. Iako možda nisu stvarne, ljudi godinama širom sveta veruju u njih, i često ih posećuju kako bi svoju ljubav učinili "večnom".

Mesta na kojima ljubav postaje 'večna'

DESTINACIJE ZA ZALJUBLJENE:

Most uzdaha

Most uzdaha jedan je od mnogih mostova u Veneciji, a ubraja se među najpoznatije. Prema lokalnoj legendi, ljubavnici će osigurati doživotnu ljubav ako se poljube u gondoli ispod Mosta uzdaha za vreme zalaska sunca.


Julijina bronzana statua

Najveću ljubavnu priču svih vremena, o Romeu i Juliji, Vilijam Šekspir je smestio perom u grad na severu Italije, Veronu.

Mnogo je rasprava o tome da li su ljubavnici zaista postojali, ali to ne zaustavlja hiljade i hiljade turista iz celog sveta da vide Julijinu kuću. Na Julijinoj kući se nalazi sigurno najpoznatiji balkon na svetu.

U unutrašnjem dvorištu kuće je Julijina bronzana statua, u prirodnoj veličini. Mada njeno poreklo nije utvrđeno, za nju se vezuju neobična verovanja. Naime, smatra se da svaki posetilac koji želi da ima sreće u ljubavi mora da dodirne Julijinu desnu dojku i poželi svoju ljubavnu želju.

Iako se ovo verovanje odnosilo prvenstveno na muškarce, vremenom se prenelo i na devojke, za koje se kaže da treba da dodirnu Julijinu desnu ruku i pomisle ljubavnu želju.

Ako momak i devojka to učine istovremeno, veruje se da će zauvek ostati zajedno. Zbog toga je danas cela statua patinirana, dok je to specijalno mesto za želje sasvim uglačano.

Da bi se ljubavna želja ostvarila, veruje se da je potrebna i ljubavna poruka na papiriću. Decenijama unazad ljubavne poruke se lepe ili ispisuju na levi ili desni zid u dvorištu Julijine kuće. Svake godine hiljade pisama stigne adresirano na Julijinu kuću, u koji je slavni Šekspir smestio svoje izmišljene junake.    


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?