Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Slikanje Ajfelovog tornja noću kažnjivo

Ajfelov toranj je sagrađen 1889. godine, što znači da potpada pod javno vlasništvo, tako da turisti mogu bezbrižno da ga slikaju tokom dana.

Slikanje Ajfelovog tornja noću kažnjivo

Međutim, svetla koja tokom noći osvetljavaju ovu građevinu tehnički predstavljaju umetničko delo, tako da njihovo reprodukovanje zahteva dozvolu umetnika.

Ovo takođe znači da je tehnički nelegalno deliti slike Ajfelovog tornja na društvenim mrežama. "Svetlosni efekti na Ajfelovom tornju su zaštićeni autorskim pravima", izjavio je Dimitar Dimitrov, stručnjak za zakone evropske podružnice Wikimedie. Na zvaničnom sajtu Ajfelovog tornja stoji da su fotografije možda podložne određenim restrikcijama, a naglašeno je i da su slike načinjene tokom dana oslobođene autorskih prava, dok su slike noćnog osvetljenja podložne autorskim pravima.

Mnoge građevine širom Evrope su zaštićene autorskim pravima, a turisti moraju zatražiti dozvolu vlasnika autorskih prava kako bi delili svoje fotografije. U Rumuniji, Bugarskoj i Sloveniji, primera radi, dozvoljeno je slikati javne zgrade sve dok te slike nisu namenjene prodaji.

Sa druge strane, u Ujedinjenom Kraljevstvu, Holandiji i Nemačkoj, turisti mogu da slikaju i dele fotografije javnih zgrada iz bilo kog razloga.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?