Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Nova optužnica smanjuje odgovornost Borovice

Specijalno tužilaštvo u Beogradu, posle obavljene dopune istrage, ponovo je podiglo optužnicu protiv Dušana Borovice, vlasnika kompanije "Borovica" iz Rume, Željka Jovovića, vlasnika novosadskog "Unihemkoma", i troje bivših službenika Razvojne banke Vojvodine (RBV).

Nova optužnica smanjuje odgovornost Borovice

Postupak se vodi zbog kredita koje je ta banka, kako smatra Tužilaštvo, odobrila firmama dvojice biznismena "bez odgovarajućih sredstava obezbeđenja vraćanja".

Optužnica je podignuta i protiv Biljane Jovanović, koja je obavljala funkciju predsednika Izvršnog odbora RBV-a od  jula 2010. do oktobra 2012. godine, Gorana Kostića, koji se na toj funkciji našao posle odlaska Jovanovićeve, i bivšeg člana Kreditnog odbora RBV-a Slobodana Bajina, nekadašnjeg direktora Sektora za poslovanje s privredom. Njima je na teret stavljeno krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Kako saznaje "Dnevnik", nova optužnica razlikuje se od osnovne, podignute u februaru ove godine, po tome što su biznismeni Borovica i Jovović, koji su prvobitno sumnjičeni za zloupotrebu položaja odgovornog lica, sada okrivljeni za podstrekivanje tog krivičnog dela. Odnosno, optužba sumnjiči Borovicu i Jovovića da su "podstrekli na zloupotrebu položaja" okrivljene službenike RBV-a.

Branioci svih okrivljenih najavljuju da će uložiti odgovore i na tu optužnicu. Dopuna istrage je obavljena po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u julu, drugi put zaredom, ukinuo rešenje Specijalnog suda o potvrđivanju optužnice, nalazeći da je potrebno ponovo pregledati sve dokaze i informacije u slučaju.

Postupak u odnosu na Dušana Borovicu, čiji se poslovni sistem od desetak preduzeća bavi transportom, izgradnjom i održavanjem puteva, obuhvata 28 kredita i 16 bankarskih garancija koje je RBV odobrila pojedinim firmama u tom sistemu, a reč je o kreditnim linijama ukupno vrednim skoro tri milijarde dinara. U obuhvaćenom periodu, u okviru sistema "Borovica" poslovale su firme "Borovica transport", "Borovica transport-put", "Panonija putevi", "Sremski putevi", "Putevi", "Hidrograđevinar", "Dunav grupa agregati", "Vojvodinaput Zrenjanin", "Napredak Apatin" i "Rumatrans".

Optužbe u odnosu na novosadskog biznismena Željka Jovovića obuhvataju pet kredita i jednu bankarsku garanciju ukupne vrednosti preko 800 miliona dinara, koje je RBV odobrila njegovom sistemu "Unihemkom" u okviru kojeg su firme "Unihemkom farm", "Sarahem" iz Novog Sada i jedna apoteka sa sedištem u Beogradu. Odbrana negira optužbe i tvrdi da se postupalo po zakonu i propisima bankarskog poslovanja, uz poštovanje postojećih procedura.

Protiv bivše službenice RBV Jelene Kokelj Protić, koja je u međuvremenu preminula, postupak je obustavljen.


s8


twn Are you sure that you want to switch to desktop version?