Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Podignuta optužnica protiv Dušana Borovice i učesnika u slučaju RBV

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu u slučaju „Razvojna banka Vojvodine“ (RBV), po okončanju istrage vođene protiv šestoro osumnjičenih u vezi s pojedinim kreditnim plasmanima te banke koji su, kako smatra tužilaštvo, u periodu od 2. jula 2010 do 8. oktobra 2012. godine odobreni bez odgovarajućih sredstava obezbeđanja“ poslovnim sistemima „Borovica“ iz Rume i „Unihemkom“ iz Novog Sada, saznaje “Dnevnik”.

Podignuta optužnica protiv Dušana Borovice i učesnika u slučaju RBV

Dušan Borovica


Optužnica je podignuta protiv biznismena Dušana Borovice iz Rume, kao odgovornog lica u poslovnom sistemu „Borovica“, kao i protiv prvog čoveka „Unihemkoma“ Željka Jovovića iz Novog Sada zbog, po tezi optužbe, „spornih“ okolnosti pod kojima su njihove firme od RBV dobile pojedine kredite (i) ili bankarske garancije.

Postupak u odnosu na Dušana Borovicu čiji se poslovni sistem od desetak preduzeća bavi transportom, izradnjom i održavanjem puteva, obuhvata 28 kredita i 16 bankarskih garancija koje je RBV odobrila pojedinim firmama u tom sistemu a reč je o kreditnim linijama u ukupnom iznosu od 2.741.808.380,00 dinara, od čega je glavni dug 2.618524.375,00 dinara, dok su kamate 119.827.311,00 dinara, a naknada za odobrene kredite i bankarske garancije 3.456.694,00 dinara. U obuhvaćenom periodu, u okviru sistema Borovica su poslovale firme Borovica transport“, „Borovica transport-put“, „Panonija putevi“, „Sremski putevi“, „Putevi“, „Hidrograđevinar“, „Dunav grupa agregat“, „Vojvodinaput - Zrenjanin“, „Napredak“ Apatin i „Rumatrans“.

Istraga u odnosu na novosadskog biznismena Željka Jovovića je obuhvatila pet kredita i jednu bankarsku garanciju u ukupnom iznosu 800. 755. 962 dinara, od čega je glavni dug 586 945 032 dinara, a kamate 213 810 930 dinara koje je RBV odobrila njegovom sistemu „Unihemkom“ u okviru kojeg su firme „Unihemkom farm“, „Sarahem“ iz Novog Sada i jedna apoteka sa sedištem u Beogradu. Obojici biznismena je stavljeno na teret krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Odbrana je u toku istrage negirala optužbe i tvrdili da se postupalo po zakonu i propisima bankarskog poslovanja uz poštovanje postojećih procedura.

Krivični postupak je pokrenut krajem marta 2013, prvo u vezi s kreditima odobrenim firmama Dušana Borovice, a potom je proširena i na šest plasmana koje su dobile firme biznismena Jovovića.

Optužnica je podignuta protiv Biljane Jovanović, bivše predsednice IO RBV koja je na tu funkciju izabrana nakon što je u julu 2010 ostavku podneo Srđan Petrović, zatim, protiv Gorana Kostića koji je na tu funkciju izabran posle njenog odlaska početkom oktobra 2012, kao i bivših članova Kreditnog odbora Jelene Kokelj- Protić i Slobodana Bajina nekadašnjeg direktora Sektora za poslovanje s privredom.

Svi su osumnjičeni za krivično delo zloupotreba odgovornog lica.

Podsećamo, stečajni postupak nad Razvojnom bankom Vojvodine je pokrenut 8. aprila prošle godine i za stečajnog upravnika je imenovana Agencija za osiguranje depozita, dok je deo njene imovine kao i klijente preuzela Banka „Poštanska štedionica“. Razvojna banka Vojvodine nastala je sredinom 2009. godine dokapitalizacijom nekadašnje „Metals banke“, u koju je Narodna banka Srbije u oktobru 2008. uvela prinudnu upravu.


s8

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?